Zaorálek: V Radě Evropy se zaměříme na Turecko a Ukrajinu

Zaorálek: Budeme se věnovat problémům v Turecku a na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Česko bude od května do listopadu předsedat rozhodovacímu orgánu neunijní organizace – Rady Evropy. V této úloze se chce zaměřit zejména na řešení důsledků politického vývoje v Turecku a na Ukrajině. Po setkání s generálním tajemníkem Rady Thorbjörnem Jaglandem to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Praha v Radě naposledy předsedala před více než dvaceti lety.

Mezinárodní organizace Rada Evropy sdružující sedmačtyřicet zemí starého kontinentu sídlí ve Štrasburku. Výsledkem její činnosti jsou například mezinárodní úmluvy, které se věnují ochraně lidských práv. Jedním z orgánů Rady Evropy je Evropský soud pro lidská práva, který dohlíží na dodržování Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Česko bude jejímu řídicímu orgánu – Výboru ministrů Rady Evropy – předsedat od května a podle šéfa tuzemské diplomacie jde o poctu; Česká republika v této roli byla naposledy před 22 lety a Rada Evropy navíc podle Zaorálka platí za jednu z institucí, které po Listopadu přispěly k obnově demokratického politického systému.

Zaostřeno na Ankaru a Donbas

Praha hodlá ve vůdčí pozici sledovat zejména situaci na východě a jihovýchodě. „Žijeme v době, kdy to lidská práva vůbec nemají jednoduché,“ prohlásil Zaorálek. „Budeme se věnovat teritoriálním problémům, které jsou často kolem nás a jsou vážné v zemích, jako je Ukrajina, jako je Turecko, a dalším.“

Konkrétní priority pro české předsednictví podle Zaorálka ministerstvo zveřejní až po projednání vládou. Ministr ale naznačil, že Česko se chce věnovat také pomoci lidem, kteří byli vyhnáni z domovů, nebo migraci dětí.

Jagland poznamenal, že Rada Evropy věnuje pozornost zejména aktuálnímu vývoji v Turecku, kde o víkendu v referendu občané schválili významné ústavní změny, které systém odklánějí od sekulární demokracie. Také současný vývoj v Evropě podle Jaglanda klade agendě lidských práv řadu složitých výzev.