Půlkrok do budoucnosti: Elektronické občanky budou, řidičáky bez fotky zatím ne

České osobní doklady jsou na půli cesty do budoucnosti. Poslanci schválili zavedení občanských průkazů s elektronickým čipem. Na programu měli ještě změnu zákona o pozemních komunikacích, který měl zjednodušit pravidla pro žádání o řidičské průkazy a mimo jiné odstranit povinnost nosit na úřad papírovou fotografii. K němu se však nedostali.

Sněmovna schválila zavedení občanských průkazů s elektronickým čipem. Zatímco nyní se za průkazy s čipem platí 500 korun, nově budou zdarma. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve řekl, že by se měly zavést již od příštího roku. Novela zároveň umožní za příplatek požádat o vydání průkazu nebo cestovního pasu ve zkrácené lhůtě – buď do jednoho, nebo do pěti dnů od podání žádosti.

Elektronické průkazy by měly lidem umožnit vyřizování některých záležitostí bez návštěvy úřadu. „Bude mnohem snadnější rozšířit služby elektronické komunikace. Předpokládám, že úřady (…) připraví nabídky pro to, aby bylo možné v elektronické komunikaci právě s těmito úřady využít občanské průkazy s elektronickým čipem,“ řekl předseda vlády po schválení normy ve sněmovně.

Na velmi dlouhou legislativní cestu elektronických občanských průkazů si již počátkem týdne na konferenci o elektronizaci státní správy postěžoval premiér Sobotka. Opoziční ODS se přitom pokusila dobu čekání zákona ve sněmovně ještě prodloužit, protože navrhla, aby poslanci sečkali se schválením na zákon o elektronické identitě, který však má před sebou teprve první čtení. Podle předsedy klubu ODS Zbyňka Stanjury bude nutné zákon o elektronických občanských průkazech po zavedení elektronické identity hned upravit.

Nynější předloha podle něj znamená jen to, že nyní jsou občanské průkazy „s čipem na nic za 500 korun, následně budou na nic zadarmo“.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) připustil, že po přijetí zákona o elektronické identitě „bude potřebná technická úprava“, zákony ale podle něho nejsou provázány tak těsně, jak tvrdí ODS. Už dříve ministr řekl, že výroba nových dokladů s čipem se musí spustit dřív. 

Na jednodušší žádání o řidičské průkazy už nedošlo

Poslanci měli v pátek na programu řadu zákonů ve třetím čtení. Nejprve schválili novelu, která má pomoci operátorům snížit náklady při budování komunikačních sítí. Operátoři by mohli podle odhadu vlády do roku 2020 ušetřit 20 až 30 procent celkových nákladů při budování vysokorychlostních sítí.

Poté přišel na řadu zákon o pobytu cizinců, elektronické občanské průkazy či kariérní řád učitelů. Změna zákona o pozemních komunikacích byla na programu poslední, než k ní ale poslanci došli, odbila druhá hodina odpoledne, čím skončil čas vyhrazený pro třetí čtení zákonů.

Novela přitom má odstranit jeden anachronismus. Řidičský průkaz je jedním z posledních osobních dokladů, k jehož žádosti je třeba přiložit i papírovou fotografii. Na občanské průkazy a cestovní pasy přitom úředníci vytvářejí snímky sami digitálně. Předložit papírovou fotografii musí i ten, kdo na témže úřadě žádá zároveň kromě řidičského průkazu i o občanský.

Novela, ke které se poslanci nedostali, by to měla změnit, papírová fotografie by již k žádosti o řidičský průkaz potřeba být neměla. Současně zákon umožní žádat o vydání nebo výměnu řidičského průkaz na kterémkoli úřadu obce s rozšířenou působností, nejen v místě trvalého bydliště jako nyní.