Pojistné podvody až čtyřnásobně narostly. Lidé si pro peníze rozdrtí i prsty

V Česku přibývá podvodů u životního a úrazového pojištění. Některé pojišťovny hlásí meziročně dokonce až čtyřnásobný nárůst. Průměrná výše podvodu je zhruba deset tisíc korun. Češi se snaží podvádět i u pojištění vozidel. Tady se ale snižuje částka, o kterou chtějí pojišťovny připravit.

Klienti do pojišťoven nejčastěji posílají fotografie odřených nebo nabouraných aut. Příčiny nehod jsou ale mnohdy jiné, než majitelé aut uváděli. Často například nahlásí majitel vozu srážku s jiným autem. Později se ale zjistí, že si vůz naboural sám.

V pojišťovně Kooperativa například meziročně odhalili o deset procent pojistných podvodů víc. Kromě těch u vozidel ale čím dál častěji řeší podvody u životních nebo úrazových pojistek.

Pojišťovny využívají k dokazování i sociální sítě

„Velmi často odhalujeme i případy, kdy si někdo způsobí sám zranění, aby dostal pojistku. Například typický příklad, kdy si nechal člověk rozdrtit prsty u nohy. Pojistné plnění tam bylo jen asi 20 nebo 30 tisíc korun,“ řekl ČT mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Lidé si pro peníze z pojistky rozdrtí i prsty (zdroj: ČT24)

Každá nahlášená událost ovšem projde několika kontrolami. Pojišťovny navíc k dokazování využívají i sociální sítě. „Klient nahlásil pojistnou událost své dcery, když si zlámala ruku. Měli poměrně vysoké pojistné plnění. Ze sociálních sítí jsme zjistili, že dcera skutečně úraz měla, ale stal se jí ještě předtím, než byla pojištěná,“ popsala jeden z případů vedoucí oddělení vnitřní kontroly z Pojišťovny České spořitelny Dita Němečková.

Specifickým obdobím pro pojišťovny je pak zima. Škody při nehodách sice nejsou tak velké jako v létě, ale nehod je až o 65 procent víc. Více starostí mají i majitelé budov. Sníh na střechách, led a padající větve ohrožují chodce i auta. Majitelé nemovitostí ale mají povinnost problémům předcházet. Pokud se tak prokáže, že něco zanedbali, pojišťovna jim může snížit výplatu škody nebo ji vůbec nepřiznat.

Pojistný podvod je trestný čin

Pokud pojišťovna podvod odhalí, plnění krátí nebo ho nevyplatí. Jedná se zároveň o trestný čin. Policie jich vyšetřovala za prvních jedenáct měsíců v loňském roce na 520. Objasnila necelé tři čtvrtiny případů.

Nejčastěji se podvádí u pojištění aut, kde vedou fingované nehody nebo krádeže. U úrazového pojištění se lidé snaží co nejdéle prodlužovat dobu léčení. Ve čtvrtině případů se na takových pojistných podvodech přímo podílí i lékaři. Klienti také často chtějí pojistné náhrady za léčení a přitom chodí do práce.