Posudek o Janouškově nehodě byl „hrubě zkreslený“, policie chce znalce obžalovat

Policie navrhla obžalovat znalce, který předkládal posudek v kauze dopravní nehody lobbisty Romana Janouška. Jméno státní zastupitelství neupřesnilo, posudky pro Janouška nicméně zpracovával dopravní znalec Jiří Doleček a dále také společnost Dekra Automobil.

„Ve věci jde o důvodné podezření z úmyslného podání hrubě zkresleného znaleckého posudku. O dalším postupu rozhodne státní zástupce do konce prosince,“ uvedl mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný.

Za nepravdivý znalecký posudek hrozí půlroční až tříleté vězení a také zákaz činnosti. Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce pražského městského soudu Tomáš Kubovec, který měl Janouškův případ na starosti.

Lobbista a spolupracovník někdejšího primátora Pavla Béma naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit.

Opilý Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, ženu porazil a ujel. Žena po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici, lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Janoušek se hájil tím, že řidičku neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi, kterou potvrzoval znalec Doleček, však vyvrátily jak odposlechy Janouškova telefonu, tak i revizní znalecký posudek z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Jeho autoři zkritizovali i teorii Dekry, podle níž se žena sama zachytila zpětného zrcátka a nechala se následně Janouškovým vozem vléct. Výpočty prý nebyly korektní.

obrázek
Zdroj: ČT24

Městský soud v Praze Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát zpřísnil na 4,5 roku. Na sedm let mu také zakázal řídit.

Letos v červnu mu ale soudy ze zdravotních důvodů trest vězení na půl roku přerušily, v listopadu pak krajský soud přerušení prodloužil o další rok – do 27. listopadu 2017. Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy.