Na hlavy kulichy, na nohy přezkáče. České hory vyhlížejí lyžaře

Česko naplno vstupuje do zimní sezony. O víkendu zahájí provoz významná část tuzemských lyžařských areálů a návštěvníkům v průměru slibuje půlmetrovou sněhovou pokrývku. Oproti loňskému roku se jedná o významný posun, horská střediska otevírají bezmála o měsíc dřív.

KRUŠNÉ HORY: Na Klínovci se lyžuje už od 19. listopadu, vedle sjezdovky Dámská se návštěvníkům v sobotu otevře i Pařezovka, a připojí se také další areály. Poprvé v této zimě budou moct lyžaři zavítat do skiareálu Boží Dar - Neklid na zdejší sjezdovkou Hranice, vleky budou v provozu od devíti do čtyř. Půlmetrovou vrstvu sněhu slibuje i Zadní Telnice na Ústecku, ta se ale otevře jen pro druhý adventní víkend, plný provoz chce zahájit až 17. prosince.

Díky mrazivým teplotám mohly zasněžování spustit i další areály. Už od pondělí se opět zasněžuje ve skiareálu na Plešivci, sněhová děla pracují také na Bublavě. První sníh se objevil také na sjezdovce v Potůčkách a v sobotu chce zasněžování spustit lyžařský areál v Mariánských Lázních. Se zasněžováním začaly i Klíny na Mostecku, Alšovka v Klášterci nad Ohří nebo areál v Horním Podluží na Děčínsku. 

ŠUMAVA: První sníh napadl na Špičáku už na konci října a nebýt oteplení, začala by zde sezona už 19. listopadu. Zdejší areál Ski&Bike Špičák tak do sezony vstoupí až nyní, přesto ale zahajuje o měsíc dřív než v loňském roce; v provozu bude jedna lanovka. Návštěvníky přivítá i další železnorudský areál Nad Nádražím. Na sezonu připravují také například v areálu Samoty, kde jsou v provozu sněžná děla.

V sobotu se rovněž rozjedou lanovky ve Skiareálu Lipno a na Zadově, lyžařům poslouží sjezdovka Kobyla. Už od pátku mohou lidé vyrazit lyžovat také do areálu Hochficht, který se nachází na česko-rakouské hranici. Využít mohou dvoukilometrovou sjezdovku Standartabfahrt se čtyřiceticentimetrovou vrstvou sněhu.

Krkonoše zimní sezonu otevřely

KRKONOŠE: V Krkonoších se první sníh objevil na začátku října a na Černé hoře se mohla první část sjezdovky Anděl otevřít už v polovině listopadu. Každodenní provoz zahájila na konci měsíce, v provozu je už také sjezdovka Černohorská. O víkendu se otevřou i svahy v Peci.

V Harrachově chystají zahájení sezony až na následující víkend, v Rokytnici nad Jizerou, největším areálu kraje, zatím s otevřením sjezdovek počítají až od poloviny prosince. Záležet podle něj bude i na tom, zda přijde sněžení, které předpovídají meteorologové. Vrchol Lysé hory nad Rokytnicí je totiž v nejpřísněji chráněné zóně národního parku a technické zasněžování tam není možné. Aby se tam mohlo lyžovat, musí napadnout alespoň půl metru sněhu. 

JIZERSKÉ HORY: Téměř o měsíc dřív než minulou zimu vstoupí do sezony několik jizerských areálů. Kilometrová sjezdovka přivítá lyžaře v Kořenově-Rejdicích, rozjede se také lanovka na Tanvaldském Špičáku, v největším areálu Jizerských hor. O víkendu bude částečně v provozu i Severák v Hraběticích v Jizerských horách, nebude to ale pro veřejnost, nýbrž pro lyžařské instruktory. Bedřichov by se měl otevřít o druhém prosincovém víkendu, na zahájení sezony se připravují i na Ještědu. 

JESENÍKY: S lyžemi budou moct lidé v sobotu vyrazit do střediska v Branné na Šumpersku, ale i na první otevřenou sjezdovku ve Ski Aréně Karlov na Bruntálsku. První vlek se rozjede v sobotu na sjezdovce Slunečná, u čtyřsedačkové lanovky Karlovský expres.

Branná už sezonu zahájila v polovině listopadu. Kvůli oteplení však musela provoz uzavřít. Provozovatelům nyní kromě technického sněhu pomohl i čerstvě napadaný přírodní sníh. Na Ovčárně ho leží čtvrt metru a do terénu tam mohou vyrazit i běžkaři.

Moravské hory se chystají na Vánoce

VYSOČINA: Jako první na Českomoravské vrchovině spustí v sobotu provoz sjezdovka Šacberk u Jihlavy, lyžaře zve na půlmetrovou vrstvu sněhu. Další správci skiareálů na Vysočině mají v plánu využít ohlášené mrazy k výrobě technického sněhu; týká se to například Harusova kopce u Nového Města na Moravě. 

BESKYDY a JAVORNÍKY: Na Vsetínsku napadlo až čtyřicet centimetrů sněhu, správci lyžařských areálů ale před kvapným zahájením sezony dávají přednost pečlivé přípravě svahů tak, aby po dvou letech bez sněhu mohli přivítat lyžaře o Vánocích.

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích tak sezonu začne až v sobotu 10. prosince sjezdovkou Horal, náročnější Razula se rozjede zřejmě až někdy před Vánoci. Vyrábět technický sníh chce i areál v Karolince, i on ale chystá otevření až ve třetím adventním víkendu. Na Kohútce napadlo čtyřicet čísel, otevře se ale nejdřív příští víkend. Podobně je tomu i v areálu U Sachovy studánky v Horní Bečvě.