Chovanec musí ve svém posledním roce připravit elektronické občanky

Bohuslav Sobotka a Milan Chovanec po bilanční schůzce: Platy policistů stoupají (zdroj: ČT24)

Elektronický občanský průkaz by se měl stát symbolem posledního roku práce ministerstva vnitra pod současným vedením. Za jednu z priorit považuje jeho zavedení od roku 2018 premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který svému ministrovi vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) při bilanční schůzce dal za úkol také zajistit kybernetickou bezpečnost, bezpečnost na letištích a také pokračovat ve zvyšování počtu policistů i peněz na jejich platy.

E-government, který má zjednodušit styky s úřady a umožnit občanům za úředníky nechodit, sice již funguje například v podobě Czech Pointů nebo datových schránek, ale leccos ještě chybí. Premiér proto očekává další rozvoj, milníkem by přitom měl být rok 2018 a zavedení elektronických občanských průkazů.

Zavedení elektronického občanského průkazu a celková elektronizace státní správy je klíčová i podle ministra vnitra Milana Chovance. „Máme co dohánět. Elektronická občanka (…) je začátek, to nemůže být konec,“ zdůraznil.

Premiér považuje za priority ministerstva vnitra zlepšování bezpečnosti a nárůst platů (zdroj: ČT24)

Nástupní platy ať jsou vyšší, žádá premiér

Dalším zásadním úkolem pro Milana Chovance je podle předsedy vlády příprava rozpočtu, který umožní, aby se v roce 2018 dále zvyšovala bezpečnost a současně rostly platy u bezpečnostních sborů. „Debata se teď bude soustředit nejenom na otázku tempa (růstu platů), ale také na otázku struktury,“ podotkl přitom Bohuslav Sobotka.

Ministr vnitra totiž považuje za zásadní problém nízké nástupní platy hasičů a policistů, na které poukazují odbory. „V současné době nejsou průměrné platy špatné (…), bohužel musíme najít mechanismus, jak zaplatit příchozí,“ řekl Milan Chovanec.

Při bilanční schůzce se oba politici zabývali i migrační krizí. Vyzdvihli roli České republiky při snaze o zabezpečení hranic Evropské unie. Podle Milana Chovance patří Česko k nejaktivnějším zemím. Od premiéra přitom dostal za úkol dále se podílet na hlídání balkánské migrační trasy.

Celkově je Bohuslav Sobotka s působením Milana Chovance v letenské „kachlíkárně“ spokojen. Je přesvědčen, že dokázal resort stabilizovat. „Když naše vláda nastupovala, resort byl v rozvalu. Nebylo jasné, kdo vlastně byl policejním prezidentem, policie byla zdecimována rozpočtovými škrty, policisté byli znechuceni, protože jim předchozí vlády zvyšovaly platy,“ popsal, jak vnímal stav ministerstva, když nastupovala jeho vláda. Chovancovi se podle něj vývoj „podařilo zlomit“.

Za zásadní výsledek práce svého ministra přitom premiér považuje fakt, že v Česku dlouhodobě klesá kriminalita.

Opoziční poslanec: Proč to chtějí řešit až teď?

Podle opozičního poslance Martina Lanka (Úsvit-NK) sice jsou „resorty, které na tom budou o něco hůř než vnitro“, ale tak vstřícný jako Sobotka k Milanu Chovancovi není. Priority pro následující období vyjmenoval podobné jako premiér, avšak s výhradou: „Říkám si, proč to chtějí pan premiér s panem ministrem vnitra řešit teď, kdy končí funkční období. Měli na to už tři roky.“

Nelíbí se mu přístup vlády k migraci „v okamžiku, kdy nám Turecko naznačuje, že by mohlo otevřít hranice“. Chybí podle něj dlouhodobé řešení, okamžité stažení policistů na hranice za takové nepovažuje.

Dostatečné podle něj není ani zvýšení platů či nábor policistů. Na projektu elektronických občanských průkazů se potom podle něj „od začátku volebního období neudělalo prakticky nic“. 

Martin Lank: Jsou i horší resorty než vnitro (zdroj: ČT24)

Na bilanční schůzky zve Bohuslav Sobotka své ministry od poloviny listopadu, nejprve hovořil s těmi, které se rozhodl pro poslední rok existence současné vlády odvolat. Během čtvrtka kromě Milana Chovance hovořil ještě s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Premiérovi ještě zbývají schůzky s ministryní práce Michaelou Marksovou (ČSSD) a s předsedy koaličních partnerů Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) a Andrejem Babišem (ANO).