Hřebeny Krkonoš poprášil sníh, příští týden zbělají i nížiny

UDÁLOSTI: První silnější sněžení a mráz (zdroj: ČT24)

Svatý Martin má na bílém koni sice přijet až příští pátek, zima se však ohlásila už nyní. Na vrcholcích Krkonoš napadlo několik centimetrů sněhu a bílý poprašek se objevil i na Frýdecko-Místecku. Ještě před sv. Martinem by v průběhu příštího týdne mohlo nasněžit i v nižších polohách. Už zítra hrozí námraza a možné dopravní problémy.

V Krkonoších se první sníh nadcházející zimní sezony objevil už 5. října, v noci na 6. října napadlo až čtvrt metru sněhu, který však v nadcházejících dnech na většině míst postupně roztál. Říjnové sněžení v Krkonoších není nijak mimořádné, loni první sněhový poprašek pokryl hřebeny hor v druhé polovině října, předloni to bylo 22. října.

Letos o sobě dal sníh znovu vědět v noci na 3. listopadu, když na Luční boudě ve výšce 1415 metrů nad mořem připadly zhruba tři centimetry sněhu. Ráno bylo u Luční boudy šest stupňů Celsia pod bodem mrazu, na Sněžce minus 7,1 stupně.

Dohlednost se kvůli mlze pohybovala od 50 do 200 metrů. A sněhový poprašek se objevil i v Beskydech a jejich podhůří na Frýdecko-Místecku. Na beskydské Lysé hoře bylo ráno sněhu vůbec nejvíce – pět centimetrů. Na Sněžce či Šeráku potom byly čtyři centimetry.

Příští týden by mohlo být sněhu ještě více. Meteorologové očekávají sněžení i v nížinách. Nepotrvá celý týden, ačkoli by z oblohy mělo něco padat průběžně. Až do poloviny týdne včetně víkendu to však bude spíše déšť, sněžit by mohlo od středy, nejpozději od čtvrtka. Souběžně s tím se budou měnit teploty. V pátek vystoupají na 4 až 8 stupňů Celsia, o víkendu ještě výše – až k deseti stupňům. Pak ale klesnou a ve druhé polovině týdne by se mohly pohybovat kolem nuly.

Sněhový poprašek v Návsí na Frýdeckomístecku
Zdroj: Facebook Počasí ČT / Bronislava Gorzolková/Bronislava

Na silnicích ráno číhala námraza, v pátek bude zas

Nemrzlo však jen na horách. Pod nulou bylo nad ránem například i v Praze (v Libuši -5,8 stupně Celsia), i když většinou nesněžilo. Na západě Čech se objevila jiná předzvěst zimy. Řidiče na Karlovarsku ráno překvapila námraza na silnicích a zejména v okolí krajského města způsobila několik nehod, které na čas zablokovaly dopravu.

Nehody se staly na dálnici D6 u Arnoltova i na hlavním tahu z Karlových Varů na Prahu došlo k nehodě u odbočky na Žlutice. Ještě kolem deváté ráno zůstal kvůli náledí stát napříč silnicí kamion u Kynšperku nad Ohří. Situace se zlepšila až když se teploty zvedly a led začal tát. Celkem nahlásili řidiči policii 40 dopravních nehod, jedna havárie byla hromadná.

Předpověď počasí 3. listopadu (zdroj: ČT24)

Problémy na silnicích by se mohly opakovat i v pátek ráno, kdy bude při zemi mrznout prakticky v celém Česku. Řidiči proto musí počítat s tím, že jim to ráno bude klouzat. Měl by se ale opakovat čtvrteční scénář, během dne námraza zmizí a o víkendu, kdy se oteplí, by již přijít neměla.