Babišovým náměstkem pro rozpočet bude Petr Pavelek

Novým náměstkem ministerstva financí pro rozpočet se od října stane Petr Pavelek. Informaci serveru Lidovky.cz potvrdilo ministerstvo v tiskové zprávě. Místo náměstka bylo od jara neobsazeno poté, co dosavadní náměstek Jan Gregor odešel k Evropskému účetnímu dvoru.

Petr Pavelek na ministerstvo financí nastoupil v roce 2001. Nejprve byl analytikem v oddělení státních cenných papírů, od roku 2003 v samostatném oddělení řízení státního dluhu a od roku 2005 ve funkci vedoucího oddělení financování a řízení portfolia odboru řízení státního dluhu a finančního majetku. 

Od roku 2009 působil v bankovním sektoru jako projektový manažer a konzultant. Od roku 2010 pak vede na ministerstvu financí odbor řízení státního dluhu a finančního majetku. 

Od stejného roku také Pavelek zastupuje Česko ve Správní radě Rozvojové banky Rady Evropy. Letos byl jmenován do Správní rady Evropské investiční banky.

Petr Pavelek už na ministerstvu financí působí, od roku 2010 je ředitelem odboru řízení státního dluhu a finančního majetku. Podle serveru Lidovky.cz komise vybrala dva kandidáty, z nichž si měl jednoho ministr Andrej Babiš (ANO) zvolit. Šlo o Pavelka a Karla Tylla, dosavadního ředitele právě pro státní rozpočet. 

Předchozího náměstka pro rozpočet Jana Gregora nominovala Sobotkova vláda coby českého zástupce u Evropského soudního dvora. Ministr financí tak přišel už o čtvrtého náměstka z původního týmu.

V červnu 2015 zbavil ministr funkce prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten tehdy uvedl, že byl odvolán bez udání důvodu, a odmítl Babišem nabízenou pozici politického náměstka. Měsíc před tím skončil ve funkci náměstek pro oblast mezinárodních vztahů Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. A kvůli přijetí služebního zákona loni skončila i Simona Hornochová, která se do nového výběrového řízení nepřihlásila.

Po odchodu Gregora z ministerstva vyzýval premiér Sobotka k co nejrychlejšímu jmenování nového náměstka. „Teď je, myslím, velmi důležité, aby za pana Gregora ministr financí našel rychle kvalitní náhradu. Je to v citlivém období, připravuje se rozpočet na příští rok,“ uvedl letos v červnu Sobotka. Nový náměstek ale musel projít výběrovým řízením podle služebního zákona, Pavelek tak nastupuje až od prvního října.