V Česku jsou dvě nové rodiny, které přišly z Řecka na základě kvót

Česko má do roku 2017 přijmout necelých 2700 migrantů z Itálie či Řecka (zdroj: ČT24)

Do Česka přijela minulý týden na základě přerozdělovacích kvót skupina osmi uprchlíků z Řecka. Jde o dvě rodiny, které už prošly bezpečnostní prověrkou. Teď probíhá obvyklé řízení o udělení mezinárodní ochrany. Česko už v únoru nabídlo přesídlení 20 lidí z Řecka a deseti z Itálie - jenže z tohoto počtu ČR odmítla 13 lidí po bezpečnostních prověrkách. Ze zbylých sedmi zase tři opustili uprchlické zařízení ještě před vyřízením žádostí. Až teď přijelo dalších osm lidí z Řecka.

Podle českého ministerstva vnitra jde o skupinu uprchlíků, o jejímž přesídlení se rozhodlo v červenci. „Na naše území mělo původně přicestovat 11 osob, na základě bezpečnostních pohovorů do ČR nakonec přicestovalo uvedených osm osob,“ konstatovala mluvčí ministerstva Lucie Nováková.

Dohromady jde o dvě rodiny – jejich identitu ale zatím ministerstvo vnitra nezveřejní, udělá to až po skončení všech přijímacích procedur.

„Ti lidé byli prověřeni velmi detailně. Byli prověřeni našimi tajnými službami, byli tam ministerští úředníci, byly s nimi dělány pohovory, je to standardní přístup, který je velmi přísný,“ ujišťuje ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ještě před měsícem přitom ministr uváděl, že Praha od Atén nepřebere deset migrantů, jak s tím počítají evropské přerozdělovací kvóty, protože je řecké úřady „nemohou najít“.

 Pokud u nás rodiny dostanou nárok na mezinárodní ochranu, bude jim s integrací pomáhat charita. „Zaměřujeme se zejména na hledání stabilního bydlení a zaměstnání, ale pomáháme také při vyřizování každodenních záležitostí jako doprovody k lékaři nebo hledání škol či školek,“ dodává Veronika Imrichová z Diecézní charity Brno.

Podle Chovance letos nepřijdou žádní uprchlíci z Turecka

Česko má do konce příštího roku přijmout asi 2700 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Sobotkova vláda se původně dobrovolně zapojila do relokačního programu s tím, že přijmeme 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka plus dalších 400 z táborů mimo EU. Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, tady už ale Česko i několik dalších zemí hlasovalo proti rozšíření původních kvót.

Do Česka naopak letos nepřijdou žádní uprchlíci z Turecka na základě dohody EU s Ankarou o omezení migrace. V nedělních Otázkách Václava Moravce to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Mělo to být o tom, že Česká republika přijme během tří let celkem tři tisíce lidí. Relokace ani přesídlování se ale nedaří především proto, že jsme velmi precizní v bezpečnostních prověrkách,“ konstatoval Chovanec s tím, že do konce roku už Česko žádné další utečence nepřijme. 

Ministr také připomněl nestabilní situaci v Turecku, kde došlo nedávno k nepodařenému pokusu o puč. Pokud by se turecko-unijní dohoda zhroutila, hrozí další migrační vlna do Evropy, a to hlavně na jaře příštího roku. V Turecku je přitom podle Chovance zhruba 2,7 milionu migrantů.

Sobotkova vláda bude ve středu schvalovat zakázku, ze které by měl vzejít poskytovatel integračních služeb pro cizince v příštích třech letech. Letos tyto služby zajišťuje Charita ČR. Odhad ceny lehce přesahuje půl miliardy korun, pro každý rok se počítá s částkou asi 175 milionů. Částka se odvíjí od počtu žadatelů o mezinárodní ochranu: Ministerstvo vnitra odhaduje v příštích třech letech jejich počet na dva tisíce ročně. 

Loni požádalo o azyl v Česku 1525 cizinců, což bylo meziročně o 369 více. Nejčastěji byli z Ukrajiny, Sýrie, Kuby a Vietnamu – v drtivé většině tak nešlo o národy vyznávající islám.