Prvního září do vězení. Dalík si převzal výzvu k nástupu

Lobbista Marek Dalík obdržel výzvu od soudu, aby 1. září nejpozději ve čtyři hodiny odpoledne nastoupil do vazební věznice v Praze v Ruzyni. Termín nástupu ČT sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Někdejší spolupracovník premiéra Mirka Topolánka si má za pokus o podvod při nákupu obrněnců Pandur odpykat čtyři roky.

Pravomocný verdikt v kauze padl na konci května téměř po dvou letech od začátku soudního procesu. Pražský vrchní soud poslal Dalíka do vězení na čtyři roky, o jeden rok tak zmírnil původní rozsudek. Dalík musí zaplatit také peněžitý trest čtyři miliony korun. Pokud jej nezaplatí, stráví ve vězení o dva roky víc. Dalík vinu odmítá.

V červenci podali advokáti lobbisty dovolání k Nejvyššímu soudu. Argumentují v něm, že soudy nesprávně vyhodnotily důkazy a nebyly se schopny shodnout, co přesně měl někdejší nejbližší spolupracovník bývalého premiéra Mirka Topolánka udělat. Informoval o tom server Neovlivní.cz. Dovolání ovšem nemá odkladný účinek, a tak čeká lobbistu 1. září nástup za mříže.

Případ Pandur začal před pěti lety

Kauza kolem nákupu obrněných vozidel Pandur vypukla v roce 2011, kdy se Mirek Topolánek již stáhl z politiky. Bývalý zaměstnanec dodavatele Pandurů firmy Steyr Stephan Szücs tehdy vypověděl, že Dalík za to, že bude jednání o nákupu obrněnců pokračovat, požadoval osmnáct milionů eur.

Podle spisu si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Kolové obrněné transportéry Pandur II původně schválila již Paroubkova vláda v roce 2006. O rok později však nový Topolánkův kabinet dvacetimiliardovou zakázku zrušil kvůli porušení podmínek ze strany Steyru. Rakouská zbrojovka ale o půl roku později získala jiný kontrakt za 14,4 miliardy korun, podle kterého Česko koupilo 107 pandurů.