Melouny spravedlivě. Starostové a nezávislí zahájili volební kampaň

Kampaň před krajskými volbami s názvem Melouny spravedlivě zahájili Starostové a nezávislí. Rozdáváním melounů, což je slangové označení pro miliony, chce symbolicky upozornit na svůj prioritní cíl, kterým je transparentní a spravedlivé rozdělování krajských dotací.

„My se zasadíme o spravedlivé a průhledné rozdělování krajských peněz bez korupce tak, aby městům, obcím, privátnímu i neziskovému sektoru přicházely peníze, na které bude vidět. Které se nebudou rozdělovat kamarádíčkům ze strany nebo kamarádíčkům ze spřátelené firmy,“ uvedl předseda hnutí a místopředseda sněmovny Petr Gazdík.

S poukazem na volební heslo hnutí ANO Gazdík také uvedl, že „stát se nemá řídit jako firma, ale jako dobře vedená obec“. Voliče vyzval předseda Starostů a nezávislých k opatrnosti, protože falešní proroci podle něj nikdy nic dobrého nepřinesli.

obrázek
Zdroj: ČT24

V úterý kampaň zahájili také lidovci a sociální demokraté. Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že se krajští kandidáti jeho strany nebudou schovávat za centrální tváře, čímž narážel na strany ČSSD, ANO a ODS, jejichž kampani vévodí fotografie předsedů.

  • krajských volbách rozdělí voliči mezi kandidující politiky celkem 675 mandátů. Bude se volit ve všech krajích, nikoli však  v Praze.
  • Ze třinácti hejtmanských křesel patří v současnosti jedenáct ČSSD. Po jednom mají KSČM a STAN. Před čtyřmi lety vyhrála ČSSD v deseti krajích, dvě vítězství získali komunisté a po jednom ODS a Starostové pro Liberecký kraj.
  • senátních volbách budou lidé hlasovat v 27 obvodech, křesla obhajuje 19 dosavadních senátorů. Téměř polovinu mandátů před šesti lety získali sociální demokraté, stranické přestupy je o dva z nich připravily. Osm křesel po minulých volbách patřilo kandidátům ODS, další si rozdělili TOP 09 se starosty, lidovci, Severočechy.cz a hnutím Nestraníci.
  • První kolo senátních voleb proběhne současně s krajskými volbami 7. a 8. října. Druhé kolo bude následovat o týden později, tj. 14. a 15. října.

Bělobrádek také ujistil, že se lidovci budou soustředit na regionální témata. „Doprava, bezpečnost, zdravotnictví, školství, sociální služby. Pak jsou i specifika, která jsou v jednotlivých krajích, ať už je to sucho, nebo naopak záplavy,“ shrnul předseda lidovců. Ústředním mottem kampaně mají být hesla „Srostlí s krajem“ a „Chceme silný kraj“.

ČSSD se vymezuje proti ANO

Sociální demokraté zahájili kampaň už na začátku března, nyní však vstoupila do další fáze. „To, na co sociální demokracie klade důraz, je zabránit privatizaci nemocnic a sociálních služeb, udržet dostupnou veřejnou dopravu a postarat se také o to, aby střední školy vychovávaly kvalitní absolventy,“ představil priority ČSSD její předseda Bohuslav Sobotka.

ČSSD se podobně jako opoziční strany v kampani vymezuje proti svému koaličnímu partnerovi a zároveň hlavnímu politickému rivalovi – hnutí ANO. V reakci na hojně citované krédo Andreje Babiše přišla se sloganem „Stát není firma. Je to společenství lidí“. V kampani ale zároveň na vzájemnou spolupráci odkazuje – prezentuje výsledky dvou let vládnutí.

Samotné hnutí ANO je před volbami nepřehlédnutelné díky billboardové kampani, ve které předseda Andrej Babiš představuje kandidáty na hejtmany s heslem „Chceme lepší Česko“. „Téma korupce je stále na stole. Témata jsou klasická – dopravní infrastruktura,“ uvedl Andrej Babiš. Hnutí svoji kampaň oficiálně zahájilo 15. srpna a jeho reprezentanti jsou i v ulicích. Pro hnutí jsou letošní krajské volby premiérou.

Předvolební kampaň ČSSD
Zdroj: ČT24

Opozice bude v kampani kritizovat vládu

Do závěrečného předvolebního sprintu se chce během týdne pustit i KSČM. Pro ni jsou letošní krajské volby důležité, v těch posledních totiž vůbec poprvé v porevoluční historii obsadila hejtmanský post, když v čele Ústeckého kraje stanul Oldřich Bubeníček.

Do voleb jde KSČM s heslem „Náš program jste vy“. Akcentovat chce zejména zdravotnictví, školství a dopravu. Podle předsedy poslaneckého klubu strany Pavla Kováčika se v některých regionech komunisté zaměří na problematiku sucha. V senátní kampani chtějí komunisté tematizovat bezpečnost, protože jsou podle stranického šéfa Vojtěcha Filipa přesvědčeni, že migrační krize ještě neskončila.

obrázek
Zdroj: ČT24

Občanská demokracie chce kampaň ladit pozitivně. Do boje o voliče vyrazila s heslem: „Zjednodušme to!“ Vláda podle strany neustále komplikuje život lidem i firmám. Chce proto omezit rostoucí byrokracii. Pomoci by k tomu měla mimo jiné lepší elektronická komunikace s úřady. Zejména před senátními volbami však předseda ODS Petr Fiala nemá velké ambice. „Jsme obnoveni, nabízíme novou, dobrou politiku, ale kdybych řekl, že obhájíme těch osm křesel, tak to možná bude znít hodně nerealisticky,“ přiznal.

TOP 09 odstartovala kampaň s hesly „Věříme ve svobodu. Veříme ve Vás“ a „Silou rozumu“. Prosazuje odpovědné hospodaření, chce zlepšit dopravu a zdravotnictví nebo podmínky pro podnikání. Současně ale pojímá krajské volby jako příležitost k boji proti vládním stranám.

Horkou fázi kampaně zahájila opoziční strana ve druhé polovině srpna. „Hlavním motivem kampaně je zápas za udržení svobody, která je ukrajována každým dnem všemi třemi vládními stranami,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obdobně jako komunisté sází na bezpečnost také Úsvit, pod sloganem „Hrdá a bezpečná země“ cílí především na obranu a chce prosadit pohraničníky ve všech hraničních okresech. „Vycházíme z ideových linek, které jsme si odsouhlasili na ideové konferenci v únoru letošního roku. Stěžejním heslem je Hrdá a bezpečná země,“ shrnul předseda hnutí Miroslav Lidinský.

Svoboda a přímá demokracie prosazuje přímou volbu a odvolatelnost hejtmanů a rovněž nulovou toleranci vůči migraci.

Krajské volby budou ve 13 krajích

Krajské volby se letos kříží s těmi senátními. Uskuteční se 7. a 8. října, druhé kolo senátních proběhne o týden později, tedy 14. a 15. října. Krajské volby se budou týkat třinácti krajů, neuskuteční se v Praze, kde se celoměstské zastupitelstvo volí v termínu komunálních voleb.

Senátní volby proběhnou ve 27 obvodech – tam má obvod podle zákona přidělené pořadové číslo 1+3n. Volit senátora nebo senátorku tak budou lidé například v Karlových Varech, Plzni-městě, Praze 6, 10 a 11, Liberci nebo Ostravě-městě.