Premiér: Hnutí ANO policejní reformu „brutálně“ zpolitizovalo

Sobotka o reformě: Je třeba jednat v rámci principů právního státu (zdroj: ČT24)

Přestože koaliční strany mají různé názory na reformu policie, vláda je efektivní a pro sociální demokracii smysluplná, neboť prosazuje potřebné zákony. V pořadu Týden v politice to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Otázku policejní reformy podle něj hnutí ANO „brutálním způsobem“ zpolitizovalo, spor ale koalici nerozložil.

„Nikdo z partnerů nepožaduje programové změny v koaliční smlouvě. Pouze je snaha zpřesnit procedury, které se týkají vzájemného jednání a řešení takových konfliktních situací, jako byla diskuse kolem policejní reformy,“ okomentoval výsledek jednání špiček koalice po turbulentním období premiér Sobotka.

Koalice je podle premiéra efektivní, připomněl, že se jí podařilo prosadit všechny zákony s výjimkou dvou, které předložila znovu. Neznamená to však, že vládní strany budou mít na vše tentýž názor. Vládu ale spor nerozložil, je schopna dále fungovat.

Hnutí ANO však stále s podpisem reorganizace policie nesouhlasí, podle Sobotky na ni nelze hledět politickým prizmatem. „Je potřeba respektovat fakt, že policie, její reforma a otázky, které se týkají fungování policie, by se neměly politizovat takovým brutálním způsobem, jako to předvedlo hnutí ANO,“ soudí předseda sociálních demokratů.

K podobné situaci podle něj v minulosti nikdy nedošlo. „Respektovaly se pravomoci policejního prezidenta i ministra vnitra. Sociální demokracie celou dobu trvá na tom, že je třeba jednat v rámci limitů principů právního státu,“ uvedl Sobotka.

Sobotka: Nejde o zásadní změnu policie

Sobotka podotkl, že reorganizace je pouze částečná a týká se úpravy struktury řízení dvou útvarů. „Skutečně nejde o zásadní změny v celé policii,“ tvrdí. Připomněl, že reformou se zabývala i Bezpečnostní rada státu, kterou svolal. „Sešla se mimořádně, zabývala se pouze jediným bodem. Tím byla policejní reorganizace. Vedli jsme velmi věcnou diskusi,“ popsal schůzku.

Návrh, aby dva specializované policejní útvary byly lépe koordinovány, visí ve vzduchu řadu let. Byly na to zpracovány studie, vedly se kolem toho už v minulosti polemiky. Reforma byla projednána i na bezpečnostním výboru, který ji v zásadě podpořil. Je to ovšem návrh, který se setkal s nesouhlasem části policejního útvaru, kterého se týká. I to se stává.
Bohuslav Sobotka
premiér

Znovu už Bezpečnostní radu státu ke stejné otázce mimořádně svolávat nehodlá, zopakoval. „Myslím si, že bohatě postačí, když bude ministr vnitra písemně informovat vládu o tom, jak probíhá policejní reorganizace a jakým způsobem jsou zohledňovány připomínky, které k ní poskytli státní zástupci, zejména nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman,“ řekl Sobotka.

Znovu se bezpečnostní rada sejde 20. července. Zabývat se bude standardní agendou. „Požádal jsem ministra vnitra, aby využil i červencového jednání Bezpečnostní rady státu a informoval, jak probíhá policejní reorganizace,“ prozradil úkol, jímž šéfa vnitra Milana Chovance (ČSSD) pověřil. „Ministr vnitra se tomu nebrání, není důvod cokoliv tajit,“ uzavřel diskuse o dřívějším termínu.