Česko - ráj množíren. V Evropě patříme ke špičkám ilegálního exportu štěňat

Nemilosrdný byznys: Česko je velmoc v množení štěňat (zdroj: ČT24)

Česká republika bývá označována za ráj takzvaných psích množíren. Zvířata často musejí přežívat v trýznivých podmínkách. Překupníci mnohdy v inzerátech nabízejí nedorostlá a nemocná štěňata. A Česko také patří k zemím, odkud pašeráci štěňata hromadně rozvážejí do evropských zemí. Do jedné dodávky jich vměstnají i 250. Obchod postavený na utrpení zvířat jen za účelem zisku představuje po drogách a zbraních třetí nejvýnosnější nelegální byznys v Evropě. Fenomén včetně několika případů mapovali reportéři pořadu 168 hodin.

„Evropa by se dala rozdělit na dvě části – na tu, která množí a produkuje, a na část, která vykupuje. Bohužel ČR patří do té, která produkuje a rozváží laciná štěňata,“ osvětluje Soňa Houfková z italské organizace na ochranu zvířat E.I.T.A.L.

Podle této organizace křižují Českou republiku dodávky, které objíždějí místní množírny, nakupují štěňata od jejich provozovatelů a pašují za hranice. Po Slovensku a Maďarsku je Česko třetí v objemu nelegálního exportu štěňat do Evropy, především do Německa, zemí Beneluxu a Velké Británie.

Týrání zvířat i zlatý důl

Obvykle zaplatí překupník za štěně jeho majiteli průměrně 50 eur, aby za něj třeba v Itálii inkasoval 1000 eur. Při zisku 950 eur z jednoho zvířete, kdy jich dokáže v dodávce převézt až 250, získává na jednom převozu po odečtení nákladů okolo 200 tisíc eur. „Víme, že jeden hraniční přechod překročí denně dvě, tři dodávky plné štěňat,“ dodává Soňa Houfková.

Překupníci zcela ignorují evropské normy, podle kterých musí být štěně při vývozu minimálně 3 měsíce staré, očkované a s platnými doklady. V těchto případech je ale nelegální obchodníci odebírají fenám ve 4 až 5 týdnech. Pašování probíhá v neklimatizovaných dodávkách bez vody a jídla. Podle Soni Houfkové při převozu běžně zahyne až 30 procent štěňat. „Jde o byznys bez hranic. My tomu říkáme zoo-mafie, protože je organizovaný,“ dodává.

Následky z množíren se u psů často projeví

Psi z množíren bývají často nemocní, úzkostní i agresivní, zprostředkovává svou opakovanou zkušenost veterinářka Martina Načeradská. Stává se, že i uhynou. „Takové štěně obvykle nemá věk, který je v inzerátu uvedený. Měli jsme tady třeba bišonka, o kterém paní tvrdila, že je mu osm týdnů. Přitom mu byly sotva tři,“ podotýká. Například inzertní společnost Anonnce začala blokovat inzeráty, které známky překupnictví nesou.