Nezapomenout na osvoboditele. Česko si připomíná konec války

Ke svému vrcholu se blíží tuzemské oslavy a pietní shromáždění vzpomínající jednasedmdesáté výročí konce druhé světové války. V předvečer státního svátku lidé na Olšanských hřbitovech uctili padlé sovětské vojáky, Plzní projel vojenský konvoj, kterého se účastnili i někdejší američtí osvoboditelé.

Pražský pietní akt na Olšanských hřbitovech začal na čestném pohřebišti vojáků zemí Commonwealthu, kde na jejich počest zazněly i jednotlivé národní hymny. Pamětníci, zástupci armády i obyčejní Pražané vzpomněli padlé také na pohřebišti vojáků Sovětské armády, Bulharska nebo pražských povstalců.

„Mnozí z těch, kterým jsme na Olšanech vzdávali poctu, položili to základní a to nejcennější: lidský život,“ prohlásil ředitel odboru protokolu kanceláře prezidenta republiky Jindřich Forejt.

Pieta se konala i u památníku letců britského královského letectva a u hrobů generálů Karla Klapálka a Karla Kutlvašra. Klapálek bojoval v československých legiích v Rusku i během druhé světové války, kdy se zúčastnil třeba bojů o Tobrúk nebo karpatsko-dukelské operace. V dubnu se stal velitelem 1. československého armádního sboru v SSSR.

I Kutlvašr byl legionářem. Za okupace ale zůstal v Československu, kde se zapojil do odboje. V Pražském povstání se stal velitelem povstaleckých sil. Po únoru 1948 se musel vypořádat s perzekucí komunistického režimu.

Výročí konce druhé světové války – z pohledu Sovětského svazu Velké vlastenecké války – připomíná i jízda prokremelského motorkářského klubu Noční vlci, která v sobotu odpoledne bez výraznějších komplikací projela centrem Prahy. Kolem čtvrté vlci přijeli i na zmiňované Olšany, kde je pochováno 429 sovětských vojáků padlých v květnu 1945 při osvobozování Prahy a okolí. Se svatojiřskými stužkami je zde vítalo asi sto lidí.

Američtí a belgičtí veteráni projeli Plzní

V Plzni pokračovaly oslavy osvobození americkou armádou jízdou historických džípů, takzvanou Ride of Freedom, které se zúčastnilo i třináct amerických a belgických veteránů. Za osvobození jim na startu spanilé jízdy děkovalo pět tisíc lidí na centrálním náměstí, více než tisícovka diváků přišla na Boleveckou náves, tedy na dvůr U Matoušů, národní kulturní památku. Bylo to vůbec poprvé od roku 1990, kdy veteráni vyjeli do městských obvodů.

Čtyřiadevadesátiletý Earl Ingram z 2. pěší divize, která osvobodila nejvíc měst a obcí na západě Čech, v džípu U Matoušů uvedl, že centrum Plzně je pro něj stále stejné, i když zrenovované. „To je úplná krása. Ale v okolí vnitřního města je všechno nové, je tu spousta bytů,“ řekl. Dodal, že byl v Plzni dva týdny a pak byla jeho jednotka převelena k demarkační linii. „Na rok 1945 mám samé úžasné vzpomínky, potkal jsem ty nejvděčnější a nejčestnější lidi ve svém životě a vždycky, když se sem vracím, tak mám stejný pocit,“ dodal.

Reportáž: Česko slaví konec války (zdroj: ČT24)