K 700. narozeninám zakladatele Univerzity Karlovy dorazí sedm desítek rektorů

Univerzita Karlova plánuje na květen hlavní oslavy 700. výročí narození svého zakladatele. Sejde se akademická obec, před kterou promluví i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), uskuteční se konference mezinárodních univerzitních asociací, na niž má přijet 68 rektorů a prorektorů z celého světa, a lidé si budou moci prohlédnout výstavu Druhý život Karla IV.

Císař a český král Karel IV. se narodil 14. května 1316. Dva dny před 700. výročím jeho narození bude v Karolinu shromáždění akademické obce, na němž by měl s projevem vystoupit mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pozván bude i prezident Miloš Zeman, uvedl rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima. Pozvánky se budou rozesílat příští týden.

O den později, tedy 13. května, budou v historických prostorách Univerzity Karlovy jednat zástupci tří mezinárodních univerzitních asociací. „Mělo by přijet 68 rektorů a prorektorů nejen z Evropy, ale také z Koreje, Japonska nebo USA,“ uvedl Zima. Cílem je přijetí Pražské deklarace, která by se měla věnovat roli univerzitního vzdělání v současné společnosti.

Budeme diskutovat odkaz Karla IV. pro jednadvacáté století.
Tomáš Zima
rektor Univerzity Karlovy v Praze

Výstavu Druhý život Karla IV. univerzita připravuje společně s Národní galerií. Mohly by se na ní objevit výjimečné artefakty. „Jednáme s italskými kolegy o zapůjčení roucha Karla IV. pro tuto výstavu. Vypadá to nadějně,“ uvedl Zima.

Oslavy se chystaly dlouho, program nabídnou i další

Veřejnost může z dalších akcí navštívit mimo jiné festival pod širým nebem na Karlově náměstí, který se koná 7. května, nebo dětský den v Karolinu naplánovaný na 21. května. Část programu si ale univerzita nechá i na později. Na začátek září je například naplánována rekonstrukce korunovace Karla IV.

Zima: Budeme diskutovat odkaz Karla IV. pro jednadvacáté století (zdroj: ČT24)

Oslavy se připravovaly dva a půl roku. Na celkovém rozpočtu, který by se měl podle Zimova odhadu pohybovat mezi 12 a 14 miliony korun, se vedle Univerzity Karlovy podílejí také ministerstvo kultury, hlavní město Praha a sponzoři.

Zájemci se ale o Karlu IV. dozví i na mnoha dalších akcích. Národní technické muzeum připravuje výstavu Vita Caroli, která představí stavitelství gotické doby. Největší pražskou akcí má být otevření stálé expozice Karel IV., Praha a Lucemburkové v domě U Zlatého prstenu. Několik výstav chystá také Akademie věd, představí mimo jiné dopad Karlova působení na současnou českou a evropskou společnost. Česká filharmonie pak výročí připomene koncertem ve svatovítské katedrále.