Střídání stráží: Do Slovinska odjela další skupina českých policistů

Dvě desítky policistů odjely do Slovinska hlídat schengenskou hranici. Vystřídají tak své kolegy, kteří na místě od poloviny prosince pomáhali se zvládáním uprchlické krize. Lublaň požádala na začátku roku Českou republiku o prodloužení mise. Od příštího týdne budou tuzemští policisté pomáhat s migranty také v Makedonii.

Policisté hlídají v okolí měst Dobova a Obrežje ve smíšených hlídkách se slovinskými kolegy, kteří českým policistům velí. Podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna budou chránit zelenou hranici, dělat bezpečnostní prohlídky při příjezdu uprchlíků na slovinské území nebo doprovázet vlaky s uprchlíky na slovinsko-rakouské hranice.

Kromě Slovinska policisté v loňském roce pomáhali také v Maďarsku, kde jejich mise skončila v polovině prosince. Příští týden pak mají čeští policisté odjet také do Makedonie. Vedle této pomoci Česko plánuje Makedonii darovat zhruba 20 milionů korun, které mají být mimo jiné použity na nákup 10 až 15 automobilů Škoda Yetti.

Přes Řecko a Balkán směřuje do Evropy hlavní vlna uprchlíků. Původně uprchlíci putovali přes Srbsko do Maďarska. Poté, co Budapešť hranice se Srbskem v polovině loňského září plotem prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Když potom Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem, uprchlíci zamířili do Slovinska.