O pas i občanku bude možné požádat na kterémkoliv úřadě

O cestovní pas i občanský průkaz budou lidé moci požádat na kterémkoliv úřadě. Nyní je dostanou pouze tam, kde mají trvalé bydliště. Vydání pasu ve zkrácené lhůtě také zřejmě výrazně podraží. Změny podpořili v prvním čtení poslanci. Podle schválené předlohy budou lidé také hradit stokorunu za zrušení trvalého pobytu. Nyní změny projednají výbor pro veřejnou správu a ústavně-právní a bezpečnostní výbor. Obce by díky úpravám mohly získat navíc do svých rozpočtů zhruba 156 milionů korun.

Dosud stálo vydání expresního pasu 1500 korun. Nově za něj lidé zaplatí 4000 korun. Pas ale bude se strojově čitelnými biometrickými údaji a jeho vydání potrvá šest pracovních dní místo nynějších patnácti. Děti do 15 let budou mít „rychlý“ pas za 2000 korun místo nynější tisícikoruny. Tyto pasy už také nebudou mít omezenou platnost na šest měsíců jako nyní. Cestovní doklady bez biometrických údajů se od příštího roku nebudou kvůli malému zabezpečení vydávat vůbec.

Základní cena pasu, který budou chtít lidé do 30 dní, zůstane na 600 korunách. Novinkou novely je také to, že lidé budou moct požádat o cestovní pas na jakémkoliv úřadu a tam si jej také budou moci vyzvednout. Nyní dostanou pas pouze tam, kde mají trvalé bydliště. Tato úprava bude nově platit i pro občanské průkazy.

Návrh má také zavést poplatek 200 korun za vydání nového občanského průkazu kvůli zápisu titulu nebo vědecké hodnosti, případně z jiných osobních důvodů. Novela zákona zahrnuje i technické změny a sjednocuje pravidla kvůli novinkám v soukromém právu. Změny se dotknou i zákona o evidenci obyvatel. Česká televize a Český rozhlas by nově měly mít přístup do registru obyvatel kvůli evidenci poplatníků a vymáhání dlužných částek.

Obecní úřady budou muset podle novely umožnit lidem, kteří na nich mají hlášen trvalý pobyt, přebírat oznámení o uložení zásilky. „Toto ustanovení umožní použít fikci doručení a zefektivnit tím procesní řízení,“ stojí v důvodové zprávě. Zavedením stokorunového poplatku chce ministerstvo zabránit účelovému rušení pobytu, kterého lidé využívají hlavně v případech, kdy se skrývají před exekutory, soudy nebo policií.