Jsou císařské řezy byznys? Rodí tak každá čtvrtá Češka

V České republice roste počet císařských řezů. Jen za posledních deset let se zvýšil o 10 procent. Na nepříznivý trend upozorňují organizace zapojené do právě probíhajícího Světového týdne respektu k porodu. Podle nich je zhruba 40 procent takzvaných sekcí prováděno zbytečně. Císařský řez je ale dvakrát dražší než přirozený porod. A existují dokonce porodnice, kde nabízejí programované porody.

Lukášovi naměřili velkou hlavičku. Iloně Válkové tak všichni doporučovali, aby podstoupila císařský řez. Ona to ale odmítla. „Do posledního dechu jsem to chtěla zkusit přirozenou cestou a nakonec se to všechno povedlo,“ řekla druhorodička. Myslela si, že když bude přivádět na svět druhé dítě, tak by to mohlo jít lépe. „A nakonec to bylo i docela rychlé,“ dodala.

Naopak Zuzana Janáková měla rodit přirozeně. Porod byl bezproblémový, pak se ale zastavil a lékaři museli zvolit císařský řez. „Další možností byly ještě kleště, ale ty jsem rozhodně nechtěla, a protože malá přestávala dýchat a já jsem byla taky vysílená, tak si myslím, že tam jiná šance prostě nebyla,“ vysvětlila. Dodala ale, že druhé dítě by chtěla porodit přirozenou cestou.

Císařským řezem dnes rodí každá čtvrtá žena

Podle světové zdravotnické organizace je přitom přirozeně schopno rodit až 85 procent žen. Počet císařských řezů by tak podle ní neměl překročit 15 procent. V České republice jich je průměrně o 10 procent více a císařem tak rodí každá čtvrtá žena. V roce 1990 přitom takzvanou sekci absolvovala každá dvanáctá žena. Nejvyšší nárůst evidují statistky hlavně po roce 2000.

„Důležité ale je, že procento císařských řezů vzrůstá všude. V Česku je nárůst podobný jako v jiných zemích,“ upozornil místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Jedním z důvodů je, že ženy získávají informace nejen od lékařů, ale samy si je i vyhledávají. „Po prostudování materiálů pak dojdou k závěru, že tento způsob porodu je pro ně i dítě bezpečnější a komfortnější. A pak se ho dožadují,“ dodal.

Důvodů pro porod císařským řezem je podle porodníků více. Kromě vyššího věku rodiček a také toho, že stále více žen volí raději císařský řez, je prý také na lékaře velký tlak. Mnoho z nich končí kvůli porodu často u soudu, právě kvůli tomu, že ho neprovedli. „V těch sporných případech se ten porodník spíše třeba přikloní k provedení císařského řezu,“ potvrdil Dvořák.

Vladimír Dvořák hovoří o císařských řezech (zdroj: ČT24)

Císařský řez je dvakrát dražší než přirozený porod

Ne ve všech nemocnicích to ale platí. Například porodnice ve Vyškově si jako jedna z mála dlouhodobě udržuje počet sekcí pod hranicí deseti procent. „Porodnictví je hodně dílem a věcí přírody. V podstatě jsme toho názoru, že v určitém ohledu méně může znamenat více,“ vysvětlil primář gynekologického-porodnického oddělení vyškovské nemocnice Josef Eim.

Naopak ve Šternberku nabízí programované porody. Michaela Hladilová měla strach z velkého dítěte a porod si tak raději nechala vyvolat. „Bylo to super, my jsme prostě ráno přijeli, moc dobře jsme věděli, co nás čeká,“ okomentovala porod Hladilová. 

Kritici nadužívání císařských řezů ale tvrdí, že v některých porodnicích nemají ženy dostatečnou podporu. Třeba od stálé porodní asistentky. „Když se porod začne třeba nějak komplikovat nebo zpomalovat, tak nedostanou dostatek podpory, informací a péče,“ řekla ředitelka Unie porodních asistentek Kateřina Hájková Klíčová. Císařský řez je přitom skoro dvakrát dražší než přirozený porod. „Je to riziková operace a navíc nákladná pro stát i nemocnice,“ potvrdila.

Průměrná úhrada na jeden případ

Rok 2014

přirozený porod 16 136 Kč 

císařský řez 29 564 Kč

Zdroj: VZP