Julínek: Poplatky ve zdravotnictví fungují bez problémů

Praha - Placení poplatků za zdravotní péči probíhá bez problémů. Vážnější komplikace nenastaly ani v případě rodin malými dětmi. V dnešních Otázkách Václava Moravce to zdůraznil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Lidovci a zelení ale stále volají po revizi systému. Požadují, aby Parlament osvobodil od plateb předškolní děti a seniory starší 70 let.

Julínek považuje snahy koaličních partnerů za předčasné. „Půl roku je nejkratší čas, kdy se to (fungování systému poplatků) dá velmi seriózně vyhodnotit,“ poukázal v rozhovoru pro Českou televizi. „Nepřipojím se k populistickému tančení,“ vzkázal na adresu lidovců a zelených.
 
Místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL se ale nehodlá vzdát. Bezplatný přístup dětí ke zdravotní péči považuje za klíčový pro zajištění zdraví mladé generace. „Pokud se mi nepodaří vyjednat podporu v koalici, bude se ji snažit získat napříč politickým spektrem,“ naznačila další možné kroky v problematice zdravotnických poplatků.
 
Zcela proti principu fungování plateb za zdravotní péči je opoziční ČSSD. O jejich zrušení se chce pokusit ústavní cestou i zákonem. Případné legislativní změny by získaly podporu i z řad komunistů.