Němečtí policisté prý šikanují Čechy při hraničních kontrolách

Cheb - Téměř půl roku po vstupu Česka do Schengenu si lidé stále častěji stěžují na příliš přísné kontroly německých policistů. Ti se hájí, že jen dělají svou práci. Případy lidí, kteří za hranicemi kvůli malichernosti skončili na služebně nebo rovnou u soudu, už došly i na české ministerstvo vnitra, které se rozhodlo jednat.

Na 15 dnů vězení odsoudil soud v německém Wunsiedelu Čecha Romana Vítka. Potrestán byl za to, že si s sebou vezl vystřelovací nožík na krájení sálamu. Přitom Vítek pracuje v Německu legálně už dvacet let. Do Česka se vrací o víkendech za rodinou. O tom, že sebou nesmí vozit vystřelovací nůž, nevěděl. Od nástupu do vězení ho zachránila vysoká pokuta.

Policista Georg Bauml z bavorského Waldsassenu říká, že ohledně zbraní existují určitá pravidla. „Například kapesní nožík může mít maximálně osm a půl centimetru. Podle nového zákona o zbraních jsou větší nože, které mají více než 12 a půl centimetru, už zakázané.“ Kromě vystřelovacích nožů by sebou turisté do Německa neměli vozit ani obranné spreje a paralyzéry.

Němečtí policisté prý mají na takový postup právo 

Právníci z příhraničí varují, že za Čechy do německých věznic jezdí stále častěji. Karlovarský advokát Zdeněk Tocik říká, že už se setkal s tím, že postup německých policistů je nadstandardně přísný, ale údajně na to mají právo.

Kontroly německých policistů ale někteří lidé považují za zbytečnou šikanu. Jiří Černovský z Lub u Chebu se s rodinou vracel z rakouských Alp. Na hranicích ho zastavilo německé auto a dva muži v civilu se představili jako policisté, kteří provádějí běžnou kontrolu. „Pak mi začali klást takové otázky, jako jestli mám s sebou pistoli, boxera a když jsem řekl, že mám nůž, tak vytáhli metr a začali měřit čepel. Následně řekli, že máme problém a sebrali nám doklady,“ uvedl Černovský.

Ministerstvo vnitra už zaznamenalo stovky stížností 

Negativní zkušenost s kontrolami má i Petr Lavička z Chebu. Tomu policie prohledala celé auto, protože mu neuvěřili, že nekouří marihuanu. „Když našli zapalovač, odvezli mě na stanici a nutili mě vyčůrat se do kelímku.“

Bavorská policie se brání, že po zrušení kontrol na hranicích musela přijmout náhradní opatření. Podle Baumla zavedli anonymní kontroly vozů, ale nesouhlasí s tím, že by se zaměřovali jen na Čechy. „Stejná pravidla platí pro všechny,“ dodává.

České ministerstvo vnitra už zaznamenalo stovky stížností. Nejdřív na chování rakouské policie, teď hlavně té německé. O problému s Němci vyjednává. Podle ředitele odboru azylové a migrační politiky Tomáše Haismana kontroly, které Německo zavedlo, neodpovídají schengenským pravidlům. „Německá strana neprovedla rekonstrukci německých pohraničních orgánů, nesnížila podstatnou měrou počet policistů, kteří jsou pověřeni kontrolou, jen je posunula o několik kilometrů do vnitrozemí,“ sdělil v Událostech, komentářích Haisman.

„Z naší strany jde o ojedinělé kontroly v souladu se schengenskou dohodou. Navrhli jsme českému ministerstvu vnitra společnou schůzku, kde bychom společně projednali případy, na které si česká strana stěžuje. Chceme najít společné řešení,“ řekl za německou stranu mluvčí německého velvyslanectví Sebastian Gerhard.