Policie obnovila pátrání po devítiletém Jakubovi

Havlíčkův Brod - Hasiči, policisté a kynologové po několika dnech obnovili pátrání po devítiletém Jakubu Šimánkovi. Policii zatím nepomohlo žádné svědectví a nemají sebemenší stopu. Chlapec se ztratil v neděli 4. května v Havlíčkově Brodě. Naposledy ho lidé viděli v parku Budoucnost, kde si hrál.

Hasiči začali znovu pátrat ve vodě. Posílili služby a povolali dobrovolníky, prohledávají na jezech Sázavu, kde nechali snížit průtok vody, i dva rybníky v parku Budoucnost, kde se chlapec naposledy pohyboval. Velitel hasičů Luboš Vacek České televizi řekl, že na pomoc přijela i desítka potápěčů z Pardubic a Českých Budějovic. „Tato akce má stupeň nejvyšší možné priority,“ uvedl mluvčí havlíčkobrodské policie Bohuslav Rada. Přestože se denně hlásí kolem 50 svědků a na případu pracuje bez přestávky 15 policistů, policie je bezradná.

Zoufalí rodiče spekulují o únosu, tuto možnost ale policie téměř vyloučila, protože se dosud nepřihlásil nikdo kvůli výkupnému. Je tedy pravděpodobnější verze únosu kvůli jiným důvodům, než je vydírání rodičů, například deviantem, nebo že hoch utonul a voda jeho tělo ještě nevydala.

Havlíčkobrodští policisté budou pokračovat v pátrání ještě asi dva dny. Pokud chlapce spolu s hasiči nenajdou, převezmou pátrání koncem týdne kriminalisté z Hradce Králové a Prahy. Jakuba hledají i policisté v zahraničí.