ČSSD jde do boje proti poplatkům, chce využít rozkolů v koalici

Praha - ČSSD chce ještě do Vánoc zaútočit na poplatky ve zdravotnictví. Podle informací deníku Mladá fronta Dnes chce využít rozporů ve vládní koalici a prosadit ještě do konce roku na mimořádné schůzi sněmovny zrušení poplatků pro děti, důchodce a sociálně slabé. Noví hejtmani 13 krajů, všichni zvoleni za ČSSD, včera potvrdili zrušení poplatků v krajských nemocnicích od ledna příštího roku.

Pro omezení poplatků je i několik poslanců KDU-ČSL a rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková ze Strany zelených. Spolupráci s ČSSD včera naznačil i poslanec ODS Boris Šťastný: „Pokud se nedokážeme dohodnout na omezení poplatků v koalici, jsem pro dohodu napříč politickým spektrem, aby pravidla měla šanci vydržet delší dobu.“

Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina včera upozornil, že kvůli rušení poplatků by mohli mít hejtmani problémy v Bruselu. Během tří let ale může kraj poskytnout nemocnicím částku 200 000 eur (tedy asi 5 milionů korun), a to bez zvláštního povolení od Evropské komise.

Jihomoravští občanští demokraté v krajské koalici s ČSSD souhlasili s tím, že kraj bude za pacienty v krajských nemocnicích platit poplatky. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek k tomu uvedl, že tito členové ODS „nemají hrdost“.

„S tímto vyjádřením nemohu zásadně souhlasit. Ministr Julínek uvedl, že placení poplatků není v souladu s českou legislativou. Když jsme uzavírali koaliční smlouvu, stanovili jsme dvě základní podmínky: pokud budou poplatky placeny, musí být v souladu s českou právní legislativou a musí být schváleny Úřadem pro hospodářskou soutěž. Jestli jsou vyjádření pana ministra fundovaná, tak by poplatky nemohly být vůbec placeny,“ uvedl pro ČT předseda regionálního sdružení ODS Jihomoravského kraje Milan Venclík.

Koalice chce poplatky hradit z krajského rozpočtu, ročně by na ně mělo padnout 75 milionů korun.