Paroubek chce jednat s Topolánkem, na podmínkách trvá

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek po dnešním jednání vedení strany oznámil, že sociální demokraté jsou připraveni jednat s vládou Mirka Topolánka o otázkách vojenských misí, pokud toto téma bude spolu s poplatky ve zdravotnictví řešeno společně. Vzápětí velmi ostře kritizoval průběh českého předsednictví a nepřipravenost vlády na světovou hospodářskou krizi.

Paroubek ocenil, že se premiér Topolánek omluvil za nevhodné výroky na adresu Jiřího Paroubka v souvislosti s nedávným hlasováním o vojenských misích ve sněmovně, kdy především díky ČSSD poslanci zablokovali další působení českých vojáků v Afghánistánu. Paroubek však požaduje především splnění druhé podmínky, kterou je společné a seriózní jednání vlády s ČSSD o poplatcích ve zdravotnictví. „Pak jsme připraveni jednat okamžitě,“ dodal předseda ČSSD.

Po vstřícném kroku na tiskové konferenci ale následovala ostrá kritika představitelů ČSSD směrem k vládě a premiérovi Topolánkovi. Lubomír Zaorálek kritizoval evropskou delegaci na Blízký východ pod vedením ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Podle Zaorálka byla nepřipravená a nepromyšlená. Kritizoval především skutečnost, že Schwarzenbergova evropská mise se nesnažila setkat s oběma stranami konfliktu. „Česká republika díky tomu, že misi absolvovala nepřipravená, nesplnila svou roli,“ uvedl Zaorálek s tím, že česká zahraniční politika je celkově nekoncepční.

TK Jiřího Paroubka (zdroj: ČT24)

Zřejmě nejostřeji ve svém výstupu se Jiří Paroubek opřel do premiéra Topolánka a ministra financí Miroslava Kalouska za to, že zaspali přípravu na řešení světové hospodářské krize. ČR prý v rámci svého předsednictví nemá agendu ani odborníky, aby toto téma zvládla úspěšně. „Bůh ochraňuj Evropskou unii i Českou republiku,“ glosoval Paroubek kroky, kterými chce nepřipravená vláda řešit krizi.

Jiří Paroubek o Topolánkově podcenění hospodářské krize:

„Nechci si představit, jakého pitomce by ze mě média dělala, kdybych na místě premiéra takhle podcenil, že světová hospodářská krize existuje.“

Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČT24