Factum Invenio: TOP 09 s 22 poslanci čtvrtá, vítěz voleb ČSSD

Praha - Strana TOP 09 by podle průzkumu Factum Invenio skončila ve volbách čtvrtá. Volilo by ji 11,4 procent, což představuje 22 mandátů. Volební model předpovídá, že by ve volbách do Poslanecké sněmovny nyní vyhrála sociální demokracie. S 29,5 procenta (72 mandátů) si udržuje malý náskok před ODS, která by obdržela 27,9 procenta hlasů, což odpovídá 66 mandátům. Komunisté by získali zřejmě 29 poslaneckých křesel (13,4 procent) a lidovci 11 křesel (6,6 procent). Hypoteticky by koalice ODS, TOP 09 a lidovců měla 99 mandátů, ČSSD a KSČM by daly dohromady 101 mandátů. Je třeba ale ještě počítat se statistickou odchylkou, která může činit až dva mandáty.

Do sněmovny by se tak nedostali Zelení, ale ani žádná další strana. V porovnání s červencovým průzkumem si pohoršila ODS o asi čtyři procenta. Přízeň ČSSD a KSČM je na zhruba stejné úrovni. Výrazně si pak polepšila TOP 09, kterou v červenci preferovalo 5,2 procenta lidí. Naopak o zhruba jedno procento klesl podíl voličů KDU-ČSL.

Velkou skupinu ovšem tvoří lidé, kteří se nepřiklánějí k žádné politické straně. Téměř 17 procent voličů neví, koho bude volit. K volbám by podle průzkumu přišly necelé dvě třetiny oprávněných voličů, přesně 62,4 procent. 22 procent lidí pak svou účast ve volbách vylučuje.