Bývalý agent BIS Vladimír Hučín znovu na scéně

Praha - Jméno bývalého disidenta a kapitána BIS Vladimíra Hučína se v posledních dnech znovu objevuje v českých médiích. Hučín totiž na svých internetových stránkách zveřejnil adresu bývalého nadřízeného v BIS Jana Prince. Ten se přitom podílel na vyšetřování žhářského útoku ve Vítkově. Adresu už na svůj web převzali pravicoví extremisté z Národního odporu. BIS ale proti Hučínovi nemůže podniknout právní kroky, protože příslušnost k tajné službě není podle zákona utajovanou informací.

Hučín na internetu zveřejnil adresu šéfa olomoucké expozitury kontrarozvědky Jana Prince, se kterým se zná z doby svého působení v BIS. Princ měl také svědčit ve vlekoucí se Hučínově kauze. „Tento člověk sabotoval mnoho významných akcí, v žádném případě si nezaslouží být v BIS,“ uvedl Hučín v rozhovoru ve Studiu 6. Navíc prý Princovu adresu znají desítky lidí a není to tajná informace. 

Bývalý kapitán BIS také ve vysílání uvedl, že má na Jana Prince i na další pracovníky tajných služeb mnoho dokumentů a chtěl by je s nimi konfrontovat: „Vysocí představitelé tajné služby nikdy nevylezou ze své ulity, aby byli konfrontováni s mými dokumenty. Protože vědí, že mají máslo na hlavě, že se spolupodíleli na zorganizování zločinného spolčení s cílem mě odstranit z BIS,“ řekl Hučín ve vysílání. 

Rozhovor s Vladimírem Hučínem (zdroj: ČT24)

Bývalí šéfové tajných služeb Hučína kritizují

Bývalí šéfové českých tajných služeb Hučína za zveřejnění adresy ostře kritizovali. Jedenáct zpravodajců v tiskovém prohlášení uvedlo, že jsou věci, které se prostě nedělají. Prostředí zpravodajských služeb je v tomto ohledu podle nich zvlášť citlivé. „Je to hrubý zásah do soukromí,“ uvedl mluvčí BIS Jan Šubert s tím, že se služba umí o bezpečnost svých lidí postarat. Podle prohlášení zpravodajců učinil Hučín tento krok s úmyslem vyprovokovat Prince k tomu, aby se jejich spor dostal před soud, a naznačil prý svoji snahu rozkrýt činnost BIS.   

Takový postup pokládají zpravodajci za alarmující porušení profesionálních a etických požadavků na zpravodajské důstojníky. Ohrožen je podle nich nejen Princ, ale potenciálně i výkon práce BIS. „K práci českých zpravodajských služeb - i nás osobně - lze mít jistě mnoho výhrad… Kritiku je však nutno řešit zákonnou cestou. Trpělivost, zdrženlivost a uměřenost zdobí každého dobrého příslušníka zpravodajských služeb, ať současného, či bývalého,“ stojí v prohlášení. 

O Hučínovi přitom nedávno uvažoval náměstek ministra vnitra Jiří Komorous jako o možném členovi expertní skupiny pro boj s extremismem. Mluvčí ministerstva vnitra to ale později popřela: „Hučín není členem žádné poradní skupiny a v současné době to ani neplánujeme,“ uvedla Hana Malá.

Vladimír Hučín
Zdroj: ČT24