John žaluje ČSSD, vadí mu mediální útoky a nedoložené spekulace

Praha - Předseda strany Věci veřejné Radek John žaluje sociální demokracii – vadí mu hlavně „neustálé mediální útoky, nedoložené spekulace a lži představitelů ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem“. Sociální demokraté prý tvrdí, že John kradl, tuneloval, případně se podílel na tunelování veřejného majetku. Předseda ČSSD Paroubek důvod k omluvě nevidí a Johna viní z pokrytectví. Podle volebního manažera ČSSD Jaroslava Tvrdíka se John domáhá omluvy proto, aby „odstranil problém otázek, které klade sociální demokracie“. Tvrdík se také domnívá, že John spoléhá na to, že bude mít po volbách imunitu. „Jde mi o to, aby se řeklo, že sociání demokracie lhala, lhala veřejně a vědomě, protože oni vědí, že já jsem dostával jen deset tisíc měsíčně (za práci ve společnosti Ora Print), nejsem nijak spojen s podnikatelem Janouškem… oni chtějí jen do voleb zastavit odliv svých voličů k Věcem veřejným,“ prohlásil v ČT24 John.

John se chce u soudu domáhat také toho, aby ČSSD uvedená tvrzení odstranila z tiskových zpráv a svých oficiálních webových stránek. „Jsme přesvědčeni, že právo je na naší straně a že se nám nakonec sociální demokraté ještě rádi veřejně omluví,“ dodal John. Sociální demokracie se však případného soudního sporu neobává a bude pokračovat v zájmu budoucnosti Česka ve zpřístupňování informací občanům, reagoval Paroubek.

Sociální demokracie se do strany Věci veřejné opřela například koncem února. Místopředsedové ČSSD Michal Hašek a Lubomír Zaorálek a středočeský hejtman David Rath tehdy označili VV za klientelistické uskupení, které chce rozšířit svou činnost z Prahy do celostátního měřítka. John tehdy řekl, že jde ze strany ČSSD o předvolební hysterii a snahu uměle a bez důkazů propojit Věci veřejné s nějakým skandálem.

Studio ČT24 - ČSSD se Johnovi omlouvat nebude (zdroj: ČT24)

Místopředsedové ČSSD připomněli také některé kauzy spojované s Johnem a jeho někdejším působením v čele společnosti Ora Print. Společnost je spojována s údajně netransparentní téměř čtyřmilionovou zakázkou na výrobu audiovizuální zvěřinové kuchařky pro státní podnik Lesy ČR. Ora Print také vyráběla časopis pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, který byl podle auditu předražený.

John již dříve obvinění na svou adresu odmítl. „Lidé samozřejmě na tyto spekulace ČSSD reagují, píší nám, ptají se a my vysvětlujeme, že to jsou nesmysly. Určitě se ale neptají všichni a mohou těmto smyšlenkám uvěřit - a to nás velmi poškozuje,“ uvedl John v dnešní tiskové zprávě. Paroubek a jeho kolegové si podle něj musí uvědomit, kde jsou ve slušné společnosti meze.

Michal Hašek
Zdroj: ČT24