ČSSD možná zvýšení poplatků napadne u Ústavního soudu

Praha – Rodící se koalice přišla s receptem, jak ve zdravotnictví zalepit výpadek tří miliard korun, který vznikne zrušením regulačního poplatku za položku na receptu. Léky do 60 korun by si měli pacienti hradit sami. Problém v tom nevidí ani sociální demokraté, plán se ale nelíbí komunistům. Svaz pacientů označil změny v placení za recept za „příliš malé zlepšení špatného“. Růst platby za den v nemocnici z 60 na sto korun zcela odmítl. Podle dohody stran koalice se prodraží i návštěva specialisty bez doporučení praktika, mluví se o 200 korunách. ČSSD chce zvýšení poplatků napadnout u Ústavního soudu.

Podle lékárníků pacienti v koupi levných léků za své většinou problémy nevidí. Většina si už teď léky do 30 korun nenechává předepisovat, protože je dosavadní regulační poplatek za položku na receptu vyjde dráž. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna ale dala loni za paraleny 892 tisíc korun, za acylpyriny 845 tisíc korun. „Všichni mají na to si koupit paralen, málokdo má na to, aby si koupil drahou chemoterapii,“ uvedl poslanec ODS Marek Šnajdr.

Poplatek za recept by nově mohl stoupnout na 50 korun. Konkrétní výši navrhne budoucí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na základě analýz a propočtů. Změny by mohly platit od ledna příštího roku. Česká lékárnická komora a Grémium majitelů lékáren se k dohodě politiků zatím nevyjadřují. Poplatek se totiž započítává do ceny léku podle složitého vzorce. Jsou-li na receptu tři balení léku, cena každého balení je podle těchto propočtů jiná. Lékárníci chtějí vědět, jak se změna odrazí v ceně léku, tím i zisku pro lékárnu.

David Rath:

„Koalice očividně chystá obrovský nárůst spoluúčasti. Pověříme právníky, aby nám řekli, jestli zvýšení poplatků není v rozporu s ústavou, která garantuje nárok na bezplatnou péči. A jestli nám řeknou, že máme šanci, tak ústavní stížnost stoprocentně podáme.“

„Svaz pacientů by zrušil všechny poplatky, logiku nemají, neregulují nic,“ domnívá se viceprezident svazu Josef Mrázek. Podotkl, že lidé nechodí do nemocnice, protože by si chtěli „udělat libůstku“, rozhoduje o tom lékař. Nemocnice naopak růst poplatků vítají, vyšší výnos jim ale podle nich vezme očekávaný růst DPH. Lékaři vyčkávají, jak bude dohoda v praxi provedena, vidí v ní řadu rizik.

Heger: Poplatky zde byly už před Julínkem

Jistou ústavní problematičnost zdravotnických poplatků připouští i budoucí šéf zdravotnictví Heger. „S naší ústavou je to velmi problematické. Zdravotnictví je v tomhle ohledu na vodě. Systém poplatků běží mnohem déle, než začala Julínkova reforma. Po roce '90 se vždy připlácelo na léky a princip, jestli to je ústavně konformní, se nikdy nezpochybňoval, dokud nepřišly vlastní poplatky. V tomto ohledu je to prostor poněkud nejistý,“ řekl Heger v Událostech, komentářích.

Budoucí ministr zdravotnictví zároveň opakovaně upozornil, že všechny kroky zdravotnické reformy budou brát ohled na možné sociální dopady poplatků na všechny vrstvy obyvatelstva. „Poplatky by měly ovlivňovat pacienta, aby jednal tak, jak je to výhodné nejen pro něj, ale i pro celý zdravotnický systém. Všechno to ale nad sebou musí mít sociální klauzuli, aby tím byli lidé postiženi rovnoměrně. Na solidaritě je postaveno celé evropské zdravotnictví a já budu dávat velký pozor na to, aby to tak zůstalo,“ uvedl budoucí ministr.