ČSSD chce Johnovu hlavu: Je nekompetentní a ztratil důvěru

Praha - Vedení ČSSD žádá rezignaci ministra vnitra Radka Johna (Věci veřejné). Podle sociálních demokratů jde o nejméně transparentního ministra. Podle stínového ministra vnitra ČSSD Jeronýma Tejce je John nekompetentní a ztratil důvěru u policistů a hasičů. Policisté, hasiči a další státní zaměstnanci nedávno v Praze demonstrovali proti snížení objemu mezd na platy ve veřejné sféře o desetinu. John tvrdí, že u policie bude pokles zhruba o šest procent. Kritiku ale dnes odmítl. Prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Reichla uvedl, že nebude „ztrácet čas dalšími reakcemi na předvolební rétoriku opoziční ČSSD“. Později dodal, že chtěl koncepci rozvoje ministerstva vnitra probrat na bezpečnostním výboru, tam ale podle něj Tejc nedorazil.

Podle Tejce by nevadilo, že je John nekompetentní, kdyby byl schopen obklopit se kompetentními poradci, kterým by naslouchal. Žádné takové ale podle svých slov nenašel. Ty, které našel a kteří ho ovlivňují, před veřejností tají, dodal. John podle něj nezvládá stresové situace, a když nastanou, skrývá se před politiky, novináři i veřejností. „Já myslím, že to hlavní, co bychom měli očekávat od ministra vnitra, je rozhodnost,“ zdůraznil Tejc, který se proto obává, že při zvlášť závažné situaci ministr vnitra zmizí, vypne telefon a nechá věci řešit své náměstky. „Říkat o člověku, který strávil rok v narkomanských brlozích, pohyboval se mezi veksláky kvůli filmu Bony a klid, mezi vlajkonoši kvůli filmu Proč?, že nezvládá stresové situace, je nekompetentní,“ reagoval John.

Jeroným Tejc:

„Já nevím, jak chce Radek John dělat reformu, která potřebuje důvěru těch, kteří mají přinášet oběti, aby se fungování policie a hasičského záchranného sboru zlepšilo.“

John také podle Tejce není svobodný při svém vystupování. Má totiž informace, že za něj při jednání vlády hovoří ministr dopravy Vít Bárta. John je tedy podle sociálních demokratů jen loutkovým předsedou VV i loutkovým ministrem. Sociální demokraté tvrdí, že hlavní slovo má sponzor VV, zakladatel a někdejší spoluvlastník bezpečnostní agentury ABL Bárta. ČSSD ho někdy označuje za „majitele“ strany. I to ale John odmítl s tím, že na ABL žádné vazby nemá.

John: Nejsem ničí loutkou, nemám žádné vazby na ABL

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek soudí, že je vláda před rozkladem, protože VV hrozí, že kabinet opustí, nebude-li do voleb odvolána nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Podotkl, že abdikací do konce roku „nesměle“ hrozí i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Premiér Petr Nečas by se měl touto „groteskní situací“, kdy mu kdekdo chce opustit kabinet, zatímco Vesecká zůstává, vážně zabývat, uzavřel.

Sociální demokraté mluvili o Johnově rezignaci už na začátku října v souvislosti s kauzou kolem bezpečnostní agentury ABL. Pokud se prokáže, že ABL v minulosti sledovala politiky z Prahy 11, měli by podle ČSSD odstoupit oba dva vrcholní představitelé Věcí veřejných, tedy vedle Johna i ministr dopravy Vít Bárta.

Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČT24