NSS má pět volebních stížností, TOP 09 napadla volby v Praze 6

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) letos obdržel pět stížností souvisejících s volbami do Senátu. Lhůta pro jejich podávání skončila dnes v 16:00, na rozhodnutí má soud 20 dní. TOP 09 zpochybnila volby v Praze 6, kde v druhém kole o 70 hlasů prohrál Bedřich Moldan s kandidátem ODS Petrem Bratským. Zbývající čtyři stížnosti podaly fyzické osoby. Dalších 11 podání už Nejvyšší správní soud odložil bez věcného projednání, protože chybně směřovala proti volbám do zastupitelstev. Případné další volební stížnosti soud odmítne pro opožděnost. Zmeškání lhůty nelze prominout. Stížnosti řeší zvláštní volební senát.

„Stížnosti týkající se voleb do zastupitelstev v obcích musely být odmítnuty, protože pro jejich projednání a rozhodnutí není Nejvyšší správní soud příslušný,“ uvedla vedoucí kanceláře předsedy NSS Renáta Balíková.

Návrhy může podat každý volič nebo volební strana, pokud má za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona takovým způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. Při minulých senátních volbách před dvěma lety Nejvyšší správní soud dostal deset stížností na regulérnost senátních voleb, žádné z nich nevyhověl.

Lhůta pro zpochybnění prvního kola komunálních voleb a senátních voleb skončila minulý pátek. Nejvyšší správní soud tehdy žádnou řádně podanou stížnost nedostal. Krajské soudy obdržely přes 120 stížností na obecní volby.