Zápisy prvňáčků: Někde dlouhé fronty, jinde nezájem

Praha – Na základních školách tento týden začaly zápisy dětí do prvních tříd. Přestože předškoláků přibývá, především menší školy mají problémy s nedostatkem prvňáčků. O některé vyhlášené školy je zase tak velký zájem, že musejí děti odmítat. Povinná školní docházka se týká dětí narozených do 31. srpna 2005. Od loňska se můžou hlásit i ty pětileté. Rodiče, kteří prozatím nevědí, kam své dítě zapsat, mají čas do 15. února. Podle odhadů ministerstva školství se letos do prvních tříd přihlásí přes 125 tisíc dětí, což je o sedm tisíc víc než minulý rok.

Nedostatek prvňáčků řeší například v menších obcích na Táborsku. V Sudoměřicích u Bechyně se zapsalo jen osm dětí. Školy proto rodiče lákají na různé výhody. Někde nemusí platit za družinu, jinde nabízejí umělecké kroužky za výhodnou cenu. Rodiče ale stále častěji pečlivě vybírají, kde se bude jejich dítě vzdělávat. Kromě vzdálenosti od místa bydliště rozhoduje i nabídka jazyků nebo výsledky při přijímacích zkouškách na střední školy.

Zájem o zápis pětiletých dětí je zatím minimální

Reportáž Josefa Hladkého a Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Výjimečně velký zájem tak byl například o Základní školu v Ostravě – Porubě, kde museli nové žáky dokonce odmítat. Fronty se proto před školou tvořily už od tří hodin ráno. Přednost ale mají děti ze spádové oblasti školy. Pokud se dítě na vybranou školu nedostane, jeho spádová by jej měla přijmout.

Prvňáčci musí u zápisu prokázat školní zralost. Vedle poznávání barev mohou být například požádáni o zarecitování básničky nebo nakreslení obrázku. Učitelky také hodnotí, nakolik je dítě bázlivé a jak by ve škole zvládalo odloučení od rodičů. Od tohoto školního roku mohly poprvé nastoupit do první třídy i pětileté děti, novinka je určena hlavně těm mimořádně talentovaným. Zájem byl však zatím minimální. Pokud si naopak někteří rodiče myslí, že jejich potomek ještě není pro školu zralý, mohou požádat o roční odklad. Žádost musejí předložit řediteli školy spolu s potvrzením lékaře a psychologa. Čas mají do května.