Nečas: České zdravotnictví už nesmí být černou dírou

Praha - České zdravotnictví už podle premiéra Petra Nečase nesmí dál být černou dírou, do které se donekonečna lijí veřejné prostředky. Doufá proto, že se klíčové reformní zákony, které by to měly změnit, podaří předložit v řádu týdnů a schválí se už letos. Změny se dotknou hlavně systému zdravotního pojištění a poskytování lékařské péče. Premiér to řekl po dnešním jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem a jeho náměstky, se kterými řešil i aktuální situaci nemocnic. Svaz pacientů dnes zároveň vyzval zdravotní pojišťovny a zástupce státu v nich, aby přidali peníze nemocnicím na zvýšení platů lékařů. Jinak vyzve občany, aby využili dražší léčbu v cizině. Zdravotní sestry dnes uvedly, že se k protestu lékařů nepřipojí a výpovědi podávat nebudou.

„Myslím si, že se nám podaří reformu zdravotnictví dostat do tempa, které umožní v letošním roce předložit a schválit klíčové zákony,“ uvedl Nečas. Ministr zdravotnictví Leoš Heger pokládá za reformní kroky klíčového významu především vyřešení definice správného lékařského postupu tak, aby lékaři byli chráněni proti jakýmkoli pochybnostem, zda postupují péči správně, či nesprávně. Dalším bodem reformy je tvorba úhradových standardů, na které bude mít nárok každý občan, který spadá do veřejného zdravotního pojištění.

„Cílem není vytahovat lidem peníze z kapsy, i když by zdravotní pojistný systém přínos od movitějších občanů jistě uvítal. Cílem je hlavně definovat standard,“ uvedl ministr. U nadstandardu bude podle něj nutné především řádně ošetřit zdravotní připojištění.

Petr Nečas:

„České zdravotnictví musí přestat být černou dírou, do které se donekonečna lijí veřejné prostředky bez toho, aby byly skutečně vždy efektivně čerpány. K tomu jsou klíčové reformní kroky, aby zdravotnictví bylo dlouhodobě ufinancovatelné.“

Ministr na dnešní tiskové konferenci zároveň ujistil Českou lékařskou komoru a odbory, že v rámci akce Děkujeme, odcházíme se snaží plnit všechny vznesené požadavky nefinančního rázu. Zdůraznil především úpravu vzdělávání lékařů a boj proti korupci. Změny ve vzdělávání čekají podle Hegera i nelékaře. V novele o vzdělávání nelékařských pracovníků by měla být upravena například registrace sester a zdravotních asistentek a některé jejich kompetence, aby se mohly lépe uplatnit na trhu práce a mohly vykonávat i vysoce specializované činnosti, například zastupovat lékaře-anesteziologa na sále.

Heger: Viditelné zvýšení platu nyní lékaři čekat nemohou

Leoš Heger:

„Nadále trvá naše stanovisko, že otevřenému vydírání nelze ustupovat, přestože jsme si vědomi, že nemocnice jsou podfinancovány a mzdová problematika lékařů i nelékařů je velmi kritická.“

K finančním požadavkům lékařů Heger dodal, že se bude snažit hledat možnosti, jak urychlit reformní kroky tak, aby se podařilo příliv financí do nemocniční oblasti urychlit ještě v tomto roce. Přidání plošným viditelným způsobem ale lékaři podle ministra od března čekat nemohou: „Už vůbec nelze mluvit o procentech na úrovni desítek.“

Šéfa lékařských odborů Martina Engela se slova o vydírání dotkla. Poukazoval na to, že i ministr považuje jejich požadavky za oprávněné. Doktoři tedy nikoho nevydírají a žádají jen to, na co mají nárok. „Slibuji za lékaře, že vydržíme,“ řekl s tím, že lékaři na výpovědích trvají, protože dosud nedostali takovou nabídku, aby je stáhli.

Svaz pacientů možná vyzve občany, aby využili léčbu v cizině

Na stranu lékařů se dnes postavily i odbory zdravotníků, svaz pacientů a asociace menších nemocnic. Společně vyzvaly ministra a vládu, aby nespokojeným doktorům vyhověli. Pokud by se situace nevyřešila a peníze na zvýšení platů lékařů se nenašly, hrozí podle nich zhoršení péče a kolaps zdravotnictví. Svaz pacientů zároveň vyzval pojišťovny a zástupce státu v nich, aby přidali peníze nemocnicím na zvýšení platů lékařů. Jinak vyzve občany, aby využili dražší léčbu v cizině. „Pro českého pacienta by to bylo velmi komplikované a nákladné. Například v Rakousku a Německu by zaplatil šestkrát víc a musel by zaplatit rozdíl,“ reagoval mluvčí VZP Jiří Rod.

Peníze lze podle odborů získat i změnou úhradové vyhlášky, nyní platná norma snížila příjmy nemocnic o dvě miliardy korun. K úpravě vyhlášky vyzval ministerstvo také prezident lékařské komory Milan Kubek. „Pokud požadavek nebude vyslyšen, mohli by začít umírat lidé,“ řekla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Peníze podle ní unikají i při nákupech předražených léků či techniky. Náměstek ministra Petr Nosek označil takové výroky za strašení české veřejnosti: „Je otázka, jestli to není i šíření poplašné zprávy.“

Ministerstvo zdravotnictví, lékařské odbory i komora lékařů se sejdou k jednání zase v pondělí. Do té doby má ministerstvo protistraně předložit konkrétní návrh řešení. „Jak Lékařský odborový klub, tak Česká lékařská komora v podstatě do toho jednání zatím nepřinesly ani náznak nějakého kompromisu, ale naopak v posledních několika měsících přinášejí stále nové a nové požadavky,“ dodal mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

V řadě míst republiky stále díky akci Děkujeme, odcházíme hrozí krach péče, nejvíc je zasažena Vysočina s téměř 60 procenty výpovědí. Průměr ČR se blíží devatenácti procentům, v Praze chce odejít deset procent lékařů z nemocnic. Heger ale nechce žádat vládu o peníze navíc a vláda by mu je ani nedala.