Vrchní soud napravil svou chybu a zvýšil trest za vraždu

Praha - Vrchní soud dnes zvýšil trest pro Antonína Wertheima mladšího na 16 let za to, že se podílel na vraždě nepohodlného svědka. Soud tak napravil své pochybení z loňského roku, kvůli kterému se mohl Wertheim dostat na svobodu dříve. Původně totiž nepřihlédl k tomu, že Wertheimovi tehdy ještě zbývalo sedm let z předchozího odsouzení, a poslal ho do vězení na 15 let, což není výjimečný trest. Nemohlo se tak k němu předchozí odsouzení připočítat. To je nyní napraveno.

Kvůli pochybení vrchního soudu podala nejvyšší státní zástupkyně loni dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně, který mu případ vrátil zpátky.

Vražda se podle soudu stala v březnu 2008. Antonín Wertheim mladší spolu s Antonínem Klysákem uškrtili příbuzného Klysáka kvůli tomu, že na ně podal trestní oznámení. Poté jeho tělo zakopali do jámy. Trestní oznámení se týkalo podpisu nevýhodné smlouvy, kterou byla oběť přinucena podepsat. Předmětem smlouvy bylo odkoupení zděděného domu v Kařezu na Rokycansku přibližně za desetinovou cenu, než byla jeho tržní hodnota.

Na vraždě se podle soudu podílel také otec odsouzeného Wertheima. Antonín Wertheim starší byl letos v lednu odsouzen soudem na 14 let do vězení, Klysák loni v dubnu na 13,5 roku.