Videa ze školních hospitací už jsou i na internetu

Praha - V České republice už rok funguje projekt virtuálních hospitací, při kterých se natáčí výuka na video. Učitelé tak nemusejí chodit sledovat práci svých kolegů a reakce žáků přímo do tříd, ale můžou je zhlédnout přes počítač. 25 videí z různých gymnázií v Česku si mohou pustit na internetovém portálu rvp.cz. Záznamy z mnoha oborů mají sloužit k dalšímu vzdělávání a lepší přípravě učitelů. Projekt financovaný z evropských fondů připravil Výzkumný ústav pedagogický (VÚP). Natáčení videí skončí v prosinci. Podle ministerstva už se ale připravuje projekt nový a ve virtuálních hospitacích se bude pokračovat.

„Zpočátku panovaly obavy, že se učitelé nebudou chtít nechat natáčet a nebudou záznam chtít zveřejnit na internetu, aby nemuseli čelit kritice kolegů. Nepotvrdilo se to,“ uvedla ředitelka VÚP Stanislava Krčková. Podle ní učitelé nemají tolik času, aby na kurzy chodili, a takhle se mohou vzdělávat u svého počítače.

Pořízení záznamu jedné hodiny s dalšími náklady stojí 40 tisíc

Natočenou výuku zhodnotí sám učitel a analyzuje ji také odborník. Ke každému záznamu se koná i on-line diskuse, kde si účastníci a účastnice vyměňují poznatky. Podle manažerky projektu Kurikulum G Zdeňky Švecové by se mělo na internetu objevit celkem 40 hodin. Natočeno jich je už 35. Pořízení záznamu jedné hodiny s dalšími náklady stojí 40 tisíc korun.

Učitelé a učitelky mohou pomocí videa porovnat své pojetí s výukou kolegů a inspirovat se. Výhoda je také to, že je možné vidět hodinu opakovaně. Natočené sekvence se podle manažerky projektu využijí třeba k e-learningu a při přípravě budoucích kantorů. Podle výkonného ředitele Eduin Zdeňka Slejšky je taková praxe v zahraničí běžná. Učitel části záznamu může použít také ve svých dalších hodinách, a to třeba při výuce jazyků. Žáci tak uvidí, jak v cizí řeči komunikují.

Někteří učitelé natáčení odmítli, jiní se hlásí sami

Šárka Kvasničková (Gymnázium Na Zatlance):

„Zpočátku mi samozřejmě vstaly vlasy hrůzou, ale pak si člověk zvykne na ten pocit, že vidí sám sebe.“

Vyučování se nenatáčí jen v Praze, ale i v regionech. Organizátoři také chtějí dostat kameru nejen do tříd čtyřletých, ale i víceletých gymnázií. „Snažíme se hodiny vybírat tak, aby byly zastoupeny všechny obory,“ uvedla manažerka projektu Virtuální hospitace Alena Hesová, podle které jsou hodiny autentické a nejsou předem nacvičené. Někteří učitelé natáčení odmítli, jiní se naopak hlásí sami. Zatím se natáčelo jen s gymnazisty. Při pokusu zaznamenat hodinu na prvním stupni základní školy totiž děti neustále „mávaly do kamery“, dodala šéfka VÚP. I tak se počítalo s tím, že by se projekt rozšířil z gymnázií do dalších škol. Ministerstvo to ale zatím nepodpořilo.