Meteorologický ústav se otevřel návštěvníkům

Praha - Ministerstvo životního prostředí otevřelo svá regionální pracoviště veřejnosti. V rámci projektu „Žijme s přírodou“ byly na programu speciální prohlídky národních parků, exkurze do jinak nepřístupných jeskyní nebo komentované procházky přírodními rezervacemi. Kromě toho mohli lidé navštívit také hydrometeorologickou stanici v pražské Libuši.

Zde byly k vidění přístroje na měření čistoty ovzduší nebo zařízení monitorující prašnost. Návštěvníci se také mohli zúčastnit startu meteorologického balonu se speciální monitorovací sondou. Ta se používá pro měření teploty, tlaku a rychlosti větru v atmosféře. „Překvapila mě rychlost, kterou balon stoupá,“ řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který balon vypustil.

Sonda vystoupala po 17 minutách do výšky 6 kilometrů, kde naměřila teplotu minus 27 stupňů a vlhkost 68 procent. Za hodinu a půl dokáže vystoupat až do výše 40 kilometrů. „Balon má 800 gramů a je plněný vodíkem. Na zemi má průměr asi metr a půl, jak postupně klesá tlak, tak v těch třiceti pětatřiceti kilometrech má už průměr kolem osmi metrů,“ vysvětlil meteorolog Martin Motl.

V České republice se takovým měřením zabývají jen dvě aerologické stanice, civilní v Praze a vojenská v Prostějově. Balony ale využívají meteorologové po celém světě. K tomu, aby se daly výsledky porovnávat, je ale nutné dodržovat několik základních pravidel. „Všechna měření musí začít ve stejný okamžik, bez ohledu na místní čas,“ upřesnil Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Stanice v Libuši vypouští čtyři sondy denně, jedno měření vyjde zhruba na pět tisíc korun. Naměřené údaje slouží primárně meteorologům, zájemcům jsou ale k nahlédnutí na stránkách ČHMÚ.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)