Prahou projely italské Vespy

Praha - Prahou se dnes proháněli milovníci klasických skútrů Piaggio Vespa. Majitelé legendárních skútrů dopoledne vyrazili na spanilou jízdu po městě. K vidění bylo 60 modelů z Česka, ale také z Itálie nebo Rakouska. Byla to největší společná jízda Vesp u nás, a tak se setkání zapsalo i do Guinessovy knihy rekordů. V sobotu se uskutečnily dovednostní závody, během kterých si jezdci vyzkoušeli například jízdu zručnosti.

Na výlet Prahou se vydalo za ohlušujícího zvuku klaksonů 60 skútrů. Evropskou ulicí přes Prašný most a Malostranské náměstí zamířily na Strahov, kde si jezdci i stroje dopřáli oddechu a výhledu na krásy města. Ze Strahova trasa vedla přes Bělohorskou ulici kolem letohrádku Hvězda a po Evropské zpět na Džbán.

Motorkáři se sjeli do Prahy už v pátek. Prohlédli si minipivovar U Medvídků, v sobotu pak uspořádali výlet na Karlštějn. „Mysleli jsme, že ho kvůli počasí budeme muset zrušit, ale byli to zahraniční účastníci, kteří absolutně nepřipustili možnost, že by se nejelo, takže jsme se ze Džbánu proplavali na Vespách na Karlštejn a zpátky,“ uvedl prezident Vespa Club Czech Republic Vítězslav Křížek.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

„Jeden podnikatel se rozhodl, že země potřebuje přepravní prostředek, který je levný, jednoduchý a snadno ovladatelný a bezporuchový, tak vznikla Vespa. V tom tvaru a kondici se zachovává dodnes,“ doplnil Křížek.

Vespa Club Czech Republic vznikl v roce 2004. Nejdříve se jmenoval Vespa Club Praha, ale v roce 2006 se přejmenoval podle mezinárodních zvyklostí. Nyní má podle svého prezidenta 35 členů. Podobné kluby existují téměř po celém světě. První Vespy se začaly vyrábět hned po druhé světové válce v Itálii.

Český klub pořádal podobné mezinárodní setkání poprvé. Organizátoři se inspirovali loni v italském Terstu. S účastí na premiérovém srazu byli spokojeni. „Vzhledem k počasí jsme trnuli, aby vůbec někdo dorazil,“ dodal Křížek.