Odbory chystají protesty, pokud Dobeš sáhne na platy „nepedagogům“

Praha – Nepedagogickým pracovníkům ve školství hrozí, že přijdou o část svých platů. Ministr školství Josef Dobeš tak chce učinit za předpokladu, že se mu nepodaří prosadit zvýšení rozpočtu o 1,5 miliardy korun. Dobeš totiž přislíbil zvýšení platů učitelům o celkem čtyři miliardy, které bude muset na některých místech ušetřit. Se záměrem snižování platů nepedagogickým pracovníkům, kterým letos platy klesly o deset procent, školské odbory nesouhlasí a už mají v záloze případné protiakce.

Kuchaři, uklízečky, školníci, ale také ekonomky a správci sítí by mohli přijít o část svých platů. S tímto postupem ministra školství nesouhlasí zástupci odborů. „Pokud nám tento záměr pan ministr ve čtvrtek potvrdí, přistoupili bychom k veřejným slyšením v Senátu a k dalším akcím,“ upozornila místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková. Odboráři se dnes kvůli tomu sejdou se senátorem a stínovým ministrem školství Marcelem Chládkem (ČSSD) a v nejkrajnějším případě jsou ochotni pustit se do stávky. 

Dobeš slíbil přidat v příštím roce na platy učitelů čtyři miliardy. Ty ale navíc do rozpočtu nedostane, a bude je tak muset ušetřit. Chce proto propustit 23 procent zaměstnanců ministerstva, jednu miliardu vzít vysokým školám a 200 milionů ukrojit z plánovaných investic v dětských domovech. „Nejdramatičtěji by možné škrty dopadly na nepedagogické pracovníky, kde by bylo nutné ušetřit 700 milionů korun, což by znamenalo plošné snížení jejich platů o pět procent,“ uvedl.      

Školní jídelna
Zdroj: ČT24/ISIFA

Školské odbory už silně kritizovaly snížení platů „nepedagogů v letošním roce. Namísto avizovaných deseti procent prý kvůli špatně nastavenému systému rozdělování peněz ve školství přišli o 15 až 30 procent. Podle Vondráčkové je navíc nemorální, aby kvůli navýšení učitelských platů přišli o peníze jejich kolegové ze školy. To uznává i sám ministr Dobeš. “Je sociálně neúnosné snížit platy nepedagogických pracovníků, jejichž současná výše je na hraně existenčního minima," dodal. Další peníze chce uspořit rušením a slučováním poloprázdných škol a omezováním byrokracie.