WikiLeaks: Paroubek byl pro radar, ale řídil se atmosférou v ČSSD

Washington/Praha - Bývalý šéf opozice Jiří Paroubek v roce 2007 americkému velvyslanci v Praze Richardu Graberovi řekl, že osobně nemá nic proti americké protiraketové obraně. Navenek však vystupoval spíš proti tehdy plánovanému umístění americké protiraketové základny v Česku, údajně s ohledem na atmosféru ve své ČSSD i na sociální demokraty v Evropě, zejména německé. Oficiálně a na veřejnosti se Paroubek od umístění americké radarové základny v Česku jasně distancoval v roce 2008. V reakci na tyto informace Paroubek dnes na stránce Vaševěc.cz popřel, že by „přislíbil jakoukoliv pomoc americkým diplomatům při prosazování projektu radaru v České republice“.

V depeši z 19. července 2007 americké velvyslanectví do Washingtonu referovalo, že Paroubek Grabera ujistil o tom, že nemá žádné osobní námitky vůči protiraketové obraně. Čistě politickými argumenty ale vysvětlil, že je svázán nedostatečnou podporou ve své straně a chybějícím manévrovacím prostorem, který mu poskytuje vláda.

„Postěžoval si, že čelí dilematu kvůli tomu, že v jeho straně pro protiraketovou obranu není téměř žádná podpora, a dále, že vláda Mirka Topolánka mu nenechala 'žádný prostor k manévrování',“ uvádí se v kabelogramu americké ambasády. Šéf opozice údajně velvyslance ujistil, že bude hledat způsob, jak v ČSSD pro projekt získat podporu. Jediným jistým způsobem, jak to udělat, prý podle Paroubka bylo ukázat, že zemi hrozí skutečné nebezpečí raketového útoku, nikoli jen „virtuální hrozba“.

Takové tvrzení je ignorantské

„Zásadně odmítám přetrvávající dezinterpretace obsahu depeší v tom smyslu, že bych přislíbil jakoukoliv pomoc americkým diplomatům při prosazování projektu radaru v ČR. Vyčítat mi, že jsem byl vstřícný diskusi a změně negativního názoru ČSSD a že jsem trpělivě popisoval příčiny takového postoje a okolnosti, kdy by se negativní postoj mohl změnit, to může jen naprostý ignorant,“ reagoval dnes Paroubek.

V březnu roku 2008 Paroubek pohrozil poslancům ČSSD vyloučením z kandidátek v dalších volbách, pokud zvednou ruku pro smlouvy týkající se základny v Česku. Paroubek také prohlašoval, že pokud se znovu stane premiérem, najde způsob, jak smlouvy anulovat, pokud projdou jen díky podpoře přeběhlíků. Amerického velvyslance však Paroubek údajně ujišťoval, že bude dodržovat jakoukoli smlouvu, kterou uzavře tehdejší Topolánkova vláda, včetně smluv o protiraketové obraně.

Na setkání z července 2007 rovněž Paroubek argumentoval ohledem na sociální demokraty v Evropě. Zejména zdůraznil, že ČSSD pracuje na zlepšení vztahů se Sociálnědemokratickou stranou Německa (SPD) a prý dal jasně najevo, že názor SPD na protiraketový štít se odrazí v jeho vlastním. „Dodal, že postoje jeho 'přátel' v Evropě - zvlášť zmínil slovenského premiéra (Roberta) Fica a italského premiéra (Romana) Prodiho - mu brání zaujmout pozitivnější stanovisko vůči protiraketové obraně,“ napsalo americké velvyslanectví.

Už v depeši z dubna 2006 je zřejmé, že Američané se obávají Paroubkova ochladnutí vůči protiraketové základně v Česku. Proto nechtěli zapojovat tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka do této diskuse před volbami. Podle jejich zdrojů by se „vysoce pragmatický“ Paroubek mohl od projektu distancovat, kdyby cítil, že to oslabí jeho šance v červnových volbách.

„Jsem rád, že konečně už mají média jasno v tom, jak to bylo s informacemi o projektu radarové základny, kdy z depeší jasně vyplývá, že mne - ačkoliv jsem byl premiérem země - informovali američtí diplomaté o projektu až po volbách v roce 2006. Bylo to jejich politické a poměrně skandální rozhodnutí, které bylo pravděpodobně vedeno očekáváním ustavení pravicové vlády bez účasti ČSSD,“ reagoval dnes Paroubek.