ČSSD svolá mimořádnou schůzi sněmovny kvůli zakázkám a Vondrovi

Praha – Kvůli nejasnostem v některých státních zakázkách chtějí poslanci ČSSD v příštím týdnu požádat o mimořádnou schůzi sněmovny. Tématem jednání by měly být okolnosti armádního tendru na transportní letouny CASA, zakázka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na vymáhání pohledávek nebo setrvání Alexandra Vondry na ministerstvu obrany. Premiér Petr Nečas totiž stále nevyhověl červnové žádosti sněmovny o Vondrovo odvolání kvůli kauze ProMoPro.

Sněmovna žádost o odvolání Vondry kvůli údajně předražené zakázce pro firmu ProMoPro při českém předsednictví EU schválila hlasy levicové opozice, tedy ČSSD a KSČM, neboť poslanci koalice se hlasování nezúčastnili. Nečas poté výzvu označil za součást parlamentního koloritu a uvedl, že kvůli ní návrh na Vondrovo odvolání na Hrad nedodá. Za předražený je označován i nákup čtyř dopravních letounů CASA C-295. Jejich cena – 132 milionů eur (kolem 3,5 miliardy korun) – byla podle médií výrazně vyšší než při pořízení jinými zeměmi. Letouny navíc nesplňovaly požadavky na dostatečnou ochranu. Ministerstvo obrany se kvůli tomu rozhodlo uplatňovat smluvní sankce za prodlení a stále zvažuje i možnost úplného odstoupení od kontraktu.

Dalším bodem programu by měla být sporná zakázka VZP za 108 milionů korun na dodání počítačového programu na odhalování dlužníků. Tendr, který kritizovali nezávislí auditoři, vyhrála advokátní kancelář, v níž má podíl bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Sociální demokraté chtějí na schůzi řešit také údajně podivné zbohatnutí někdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS). Exministr spoluvlastnil firmu Viamont, která podle ČSSD během Řebíčkova působení ve vládě Mirka Topolánka (ODS) získala od státu miliardové zakázky.

Mimořádnou schůzi musí předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) svolat do deseti dnů od podání žádosti. Mohla by se tak uskutečnit přespříští týden, na kdy je svoláno také řádné zasedání sněmovny. Schůze na popud ČSSD ale možná podobně jako v minulosti skončí tím, že koalice nepodpoří její program.

Vydáno pod