Šéf VZP Horák by mohl kvůli nákupu akcií IZIP přijít o místo

Praha - Pod šéfem VZP Pavlem Horákem se kvůli nákupu majoritního podílu akcií na projektu IZIP povážlivě kýve židle. Při nákupu akcií totiž podle zjištění Reportérů ČT správní radu pojišťovny ani ministerstvo zdravotnictví neinformoval, že většinový podíl už nevlastní europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Ti ho na konci srpna předali neznámé švýcarské firmě, která poté VZP majoritní podíl odprodala. Ministerstvo zdravotnictví chce celou záležitost prošetřit, zároveň dnes uvedlo, že podporuje návrh VZP, aby byl projekt IZIP pozastaven, dokud nebude pilotně vyzkoušen ve dvou krajích. Má zde vyzkoušet, jestli je schopný zvýšit kvalitu zdravotní péče a uspořit v systému peníze. Kdyby zkušební provoz nefungoval, celý projekt by byl definitivně zastaven.

Ministerstvo zdravotnictví nyní požaduje, aby se celý převod akcií zastavil do doby, než se zjistí, jak to vlastně s jejich nákupem bylo. Člen správní rady VZP Jiří Skalický (TOP 09) osobně doufá, že na základě auditu bude ještě možné od smlouvy případně odstoupit, nebo ji korigovat. Akcie jsou totiž až do října v advokátní úschově. Zda to ale skutečně ještě půjde, není jisté. Kritika se tak nyní snáší hlavně na hlavu šéfa VZP Pavla Horáka. „Pokud tomu tak je, tak to ze strany pana ředitele Horáka považuji za krajně nešťastný postup. Po určitých šetřeních, která kolem toho musí projít, může být na konci toho všeho otevřená i personální otázka,“ řekl k tomu ČT náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. 

K odchodu Horáka už vyzvala opozice i koaliční Věci veřejné. Hejtman středočeského kraje David Rath mluví o projektu IZIP jako o tunelu, člen správní rady VZP a poslanec za Věci Veřejné Michal Babák rovněž řekl, že pokud nebude proveden audit celé věci, tak je třeba hovořit o výměně ředitele. K odvolání Horáka je ale potřeba většina správní rady. Tu ale kvůli odporu členů za ODS kritici nemají. Naposledy nechal ministr zdravotnictví odvolat šéfa VZP v lednu 2006, kdy musela odejít tehdejší ředitelka Jiřina Musílková. Právě ji o čtvrt roku později nahradil dnešní šéf VZP Pavel Horák.

„Informace, se kterou přišla Česká televize, je pro nás překvapením. Podle informací, které mám od ředitele VZP, ale ještě nedošlo k faktickému vypořádání obchodu,“ řekl k nákupu akcií ve Studiu ČT24 předseda správní rady VZP Marek Šnajdr. Akcie, včetně finančních prostředků, budou podle něj v úschově do té doby, dokud na základě požadavku správní rady nebude ve společnosti proveden audit a takzvaná due diligence: „Abychom se přesvědčili o tom, co vlastně společnost získává a v jakém je to stavu.“

Vlastnická struktura IZIP
Zdroj: ČT24

VZP měla původně v IZIP jen 5procentní podíl. Zbytek akcií vlastnili neznámí akcionáři a europoslanci Cabrnoch s Ouzkým. Ti na konci srpna předali zadarmo svůj podíl neznámé švýcarské firmě eHI eHealth International. Společnost pak sice VZP prodala za nominální hodnotu 46 procent akcií, přenechala si ale kontrolní 49procentní podíl a na IZIP tak v budoucnu bude mít podstatný vliv. Kdyby se totiž rozhodla správní rada VZP celý projekt, který spolykal už víc jak miliardu korun, zrušit, musí mít souhlas právě této firmy. Jinak by hrozilo riziko arbitráže.

Horák: Nikdo ze správní rady se neptal, od koho jsme akcie nakoupili

O tom, že VZP teď vlastní IZIP společně se švýcarskou firmou, navíc správní rada ani ministr zdravotnictví nevěděli. „Domníval jsem se, že se akcie kupují od firmy IZIP a.s.,“ řekl Reportérům ČT poslanec a člen Správní rady VZP Jiří Skalický (TOP 09). Podle něj na konci srpna Horák radě pojišťovny pouze řekl, že akcie už jsou v úschově u notáře. „Současně tvrdil, že zadal audit celé transakce a audit vztahu mezi VZP a IZIPem,“ uvedl Skalický. Právě audit měl ukázat, zda má VZP akcie vůbec kupovat.

Reportérce Reportérů ČT Anetě Snopové ale Horák během natáčení řekl, že jde o dezinformaci a žádný audit neproběhne. Uvedl, že smlouvy už jsou dokonce podepsané a posvěcené radou. „Nikdo ze správní rady se neptal, od koho jsme akcie nakoupili,“ reagoval Horák na dotaz, proč radu neinformoval, že akcie nyní vlastní švýcarská firma. Hájí se tím, že jeho úkolem bylo pouze získat majoritní podíl. „Nebylo a není v možnostech správní rady zkoumat, jestli akcie drží fyzické nebo právnické osoby,“ dodal Šnajdr.

Elektronická zdravotní knížka měla přinést úspory a více informací o pacientech. Z šesti a půl milionu pacientů ho ale užívala jen necelá třetina, lékaři do ní zapisovali údaje nikoli systematicky, ale nahodile. IZIP byl problematický už od samotného počátku. Cabrnoch a Ouzký projekt vymysleli, když byli členy poslaneckého zdravotního výboru, který VZP kontroluje. Cabrnoch dokonce figuroval v její správní radě. Na IZIP dostali od VZP smlouvu bez výběrového řízení.