Cabrnoch: Z akcií IZIP nemám zisk, podíl jsem předal VZP

Praha - Europoslanec ODS Milan Cabrnoch, který je spoluzakladatelem elektronických zdravotních knížek IZIP, z akcií tohoto projektu nic nezíská. Cabrnoch vlastnil šestinový podíl ve firmě IZIP. Dnes na Radiožurnálu uvedl, že jej předal Všeobecné zdravotní pojišťovně.

„Já rozhodně nechci získávat v souvislosti se společností IZIP nějaké peníze od Všeobecné zdravotní pojišťovny. Já se domnívám, že kdyby k tomu došlo, tak bych se stal cílem oprávněné kritiky médií,“ uvedl europoslanec. Dodal, že se proto rozhodl, že akcie VZP předá.

Cabrnoch cenné papíry převedl do švýcarské společnosti eHI eHealth International stejně jako ostatní akcionáři. Uvedl, že právník poradil dát všechny akcie „na jednu hromadu“. VZP je pak koupila z tohoto balíku. Pořizovala 46 procent akcií, celkem tak má podíl 51 procent. Zbytek - 49 procent - zůstal švýcarské firmě. Ta podle Cabrnocha vznikla „za tím účelem, aby byla připravena pro investora“. Toho prý europoslanec nezná. Neví ani, jestli akcie získá zdarma.

Milan Cabrnoch
Zdroj: ČT24

„Já z toho nebudu mít nic, můj zájem je, aby VZP - ať už sama, nebo s partnerem - rozvíjela projekt pro všechny občany,“ řekl Cabrnoch. Role zahraničního partnera je prý také v tom, že by mohl projekt rozšířit do ciziny.

VZP chce plnou kontrolu nad projektem

IZIP má celkem 2400 akcií. Spolu s Cabrnochem, který jich vlastnil 400, cenné papíry patřily i europoslanci ODS Miroslavu Ouzkému. Podle Radiožurnálu dalšími třemi vlastníky byli spoluzakladatel IZIPu Pavel Hronek a manažeři Tomáš Mládek a Jiří Pašek. Pět procent akcií měla VZP. Cabrnoch uvedl, že švýcarskou firmu založila právnická osoba.

Za nákup akcií nyní VZP zaplatila přes milion korun. Akcie stála 1000 korun. Cabrnoch řekl, že z těchto peněz žádné nedostal a pravděpodobně putovaly do švýcarské firmy. Šéf VZP Pavel Horák oznámil, že navrhne správní radě, aby pojišťovna pořídila i zbývající podíl a měla plnou kontrolu nad projektem. Za zbytek akcií by chtěl vydat něco přes milion korun. Správní rada se má sejít 24. října, 20. října má do Česka dorazit zástupce švýcarské společnosti.

VZP za projekt knížek IZIP utratila za deset let 1,53 miliardy korun. Ředitel VZP Pavel Horák Hospodářským novinám řekl, že tato suma je bez daně z přidané hodnoty. S ní činí 1,83 miliardy. Za provoz a rozvoj systému a za osobní účty pojištěnců karet IZIP platí VZP podle svého šéfa měsíčně 12,5 milionu korun, ročně tak na IZIP vydá 150 milionů.