Občanky mají ode dneška i elektronický rozměr

Praha – Úřady po celé republice ode dneška začaly vydávat nový typ občanského průkazu. Tzv. elektronický občanský průkaz má formát kreditní karty a obsahuje digitální zpracování podoby občana a jeho podpisu. Novou podobu občanského průkazu dostanou všichni, kterým končí platnost průkazu, zažádat o ni mohou ale i lidé s platnou občankou. Nová podoba dokladů má zjednodušit a zrychlit komunikaci lidí s veřejnou správou. Nové podávání žádostí o elektronické občanky se dnes ale hned dvakrát zhroutilo. Jen dopoledne o ně projevilo zájem asi sedm tisíc lidí. Kvůli výpadkům čekali i tři hodiny.

O nové občanky je od letošního roku možné žádat pouze na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností (stejně jako o cestovní pasy s biometrickými údaji), nikoliv již na matričních úřadech. Jedná se tak o zásadní změnu pro občana.

Člověk má při získávání nového průkazu na výběr mezi standardním občanským průkazem v nové podobě a formátu a průkazem s čipem, který obsahuje jeho elektronický podpis. Za tuto verzi občanky si každý připlatí 500 korun.

„Občanský průkaz bude kartička ve velikosti řidičského průkazu a i její ukládání bude lepší,“ uvedl vedoucí odboru správních agend Tomáš Smrček. „Nedojde k takovému poškození, na původních občankách se rozlepovaly rohy, tady to vůbec nehrozí,“ jmenoval jednu z výhod nové podoby legitimace.

Dosud se při žádání o novou občanku musela vyplňovat žádost, přikládat fotografie stejně jako příslušné dokumenty o vzdělání a rodinném stavu, pokud je chtěl mít občan zanesené. Nyní se řadě z těchto nutností může vyhnout, fotografie se vytváří přímo na pracovišti, totéž platí pro písemnou žádost.

Vydávání nových občanek provázely technické problémy

Vydávání nových průkazů provázely hned první den technické problémy. Úřady po celé České republice hlásily výpadky systému, někde se tvořily dlouhé fronty. Ministerstvo vnitra připustilo, že systém dvakrát spadl. Jednou bylo třeba aplikaci upravit a provést restart systému, což způsobilo zhruba čtyřminutový výpadek, podruhé šlo o neplánovaný výpadek související s přetížením na straně centrálního systému správních evidencí.

Vladimír Řepka, mluvčí ministerstva vnitra

„Zájem byl tak velký, že nás překvapil a právě kvůli němu došlo potom k tomu výpadku. Během dopoledne jsme nabrali sedm tisíc žádostí.“

Klasické občanské průkazy platí dál. O elektronickou kartičku, si ale můžou požádat i lidé s platným dokladem nebo nově taky děti.

Studio 6 o nových občankách (zdroj: ČT24)
Vydáno pod