V Česku proběhnou demonstrace proti smlouvě ACTA

Praha - Po útocích hackerů na web vlády se dnes lidé chtějí sejít v řadě měst a dát najevo svůj nesouhlas se smlouvou ACTA. Podle kritiků smlouva zavádí cenzuru a uživatelé kvůli ní můžou přijít o připojení k internetu. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale nesouhlasí a říká, že takový dopad mít nebude. Zastánci smlouvy pak tvrdí, že smlouva pomůže postihovat šíření nelegálních kopií.

Ke smlouvě na ochranu duševního vlastnictví se Česko v tichosti připojilo smlouvě ve čtvrtek. Tím se zařadilo mezi dalších jednadvacet států Evropské unie. Avšak vládní krok okamžitě vyvolal rozruch. Česká odnož hackerské skupiny Anonymous nedlouho po přijetí smlouvy napadla internetové stránky vlády a sdružení OSA.   

Na protest proti smlouvě chystají odpůrci sérii demonstrací. Lidé se přes sociální sítě svolávají ve většině krajských měst a zároveň je stát ve střehu, protože se připravuje i na další možný hackerský útok. „Domníváme se, že v současné době není nutno přijímat žádná další přísnější opatření. Přesto se touto událostí vážně zabýváme,“ konstatoval ředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. 

Mezinárodní protipirátská smlouva ACTA, kterou už přijaly třeba i Spojené státy, Japonsko a Austrálie, přinesla spory i do Evropské unie. Nepokoje už její podpis vyvolal třeba v Polsku, kde demonstrovaly tisíce lidí. A přidal se i hlavní zpravodaj Evropského parlamentu Kader Arif, který na protest proti přijetí smlouvy rezignoval.