Krejčíř žije v JAR v podobném přepychu jako kdysi v Česku

Praha - Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se hodlá na dálku bránit proti tomu, že mu exekutor zablokoval jeho vilu v Černošicích. Postup exekutora je podle něj nezákonný. Jeho současné bydliště v Johannesburgu je tomu českému velmi podobné – včetně rozlehlosti areálu.

Radovan Krejčíř se usídlil ve čtvrti Bedford, jedné z nejluxusnějších částí Johannesburgu. Za sousedy má nejbohatší obchodníky a šéfy zahraničních firem. Sám Krejčíř vlastní rozlehlou třípatrovou vilu s velkou tropickou zahradou. Celý dům je obehnaný vysokou zdí a nepřetržitě ho hlídá soukromá ochranka. Kromě Krejčíře a jeho rodiny tu pobývá také několik zaměstnanců, kteří se o dům starají. „Říkají, že je to židovská čtvrť, že je tu hodně židů a staré peníze. Je to kousek od letiště. Příjemné bydlení,“ popsal Krejčíř v rozhovoru pro Českou televizi.

Dům těchto rozměrů a v této lokalitě může přijít v přepočtu i na více než sto milionů korun. Podle některých novinářů je Krejčířův okázalý životní styl jedním z důvodů, proč na sebe přitahuje pozornost místních bezpečnostních složek. „Představuje výzvu pro stát, a to zejména pro bezpečnostní složky a prokuraturu,“ myslí si investigativní reportér listu Mail and Guardian Sam Sole.

Krejčířova vila v Černošicích
Zdroj: ČT24

České vile hrozí exekuce

Naopak v Česku nyní hrozí, že Krejčířova rodina o svou okázalou vilu v Černošicích přijde. Kvůli jedné z kauz, kde byl Krejčíř odsouzen a nezaplatil skoro 50milionovou náhradu škody, ji zablokoval exekutor. Podle Krejčíře je to nezákonné, protože vila je psaná na jeho ženu Kateřinu. „Já myslím, že je to nesmysl, a to z toho důvodu, že jsme si společné jmění manželů rozdělili už v roce 1996. Podali jsme vylučovací žalobu a uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál,“ říká Krejčíř.

Podle prezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška se ale k dohodě o zúžení společného jmění manželů v některých případech nemusí přihlížet: „Tím pádem je možné postihnout i dům, který je formálně napsaný na manželku.“

Přestože vila v Černošicích i další Krejčířovy nemovitosti v Česku čelí exekuci už od poloviny března, k jejich skutečnému prodeji je ještě daleko. „Od vydání exekučního příkazu, kterým je nemovitost postižená, až do dražby je relativně dost dlouhá doba. Exekutor tam musí udělat řadu úkonů a kroků,“ vysvětluje Prošek. Odhadem 300milionová vila s posilovnou nebo obřím akváriem, ve kterém se svého času proháněl i žralok, se tak na seznam dražených nemovitostí může dostat třeba až za rok.

Reportáž Jiřího Hynka a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)