Stát vypsal tendry na další úseky D3 a D1

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo tendry na výstavbu dvou několikakilometrových úseků, jižně od Veselí nad Lužnicí a severně od Českých Budějovic. Celková hodnota obou zakázek činí téměř tři miliardy korun. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15. Nového úseku by se měla dočkat i dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Stavba v délce 14,3 kilometrů bude stát kolem pěti miliard korun bez DPH.

Práce na dálnici D3 by mohla začít ještě letos. „Peníze v rozpočtu na to máme,“ řekl E15 šéf jihočeského ŘSD Josef Pešl. Stavby by prý měly trvat zhruba dva roky.

Nový úsek by měl zjednodušit vjezd do Budějovic

Z dopravního hlediska má větší význam výstavba u Budějovic, ačkoliv jde o pouhé tři kilometry. Dálnice se po 70 letech plánů poprvé dotkne cílového města a výrazně zjednoduší vjezd do něj.

U Veselí nad Lužnicí se bude stavět necelých šest kilometrů. Začne se tím, že se v dálnici promění obchvat města, skončí se v polích u Bošilce. Obchvat naváže na zhruba 25 kilometrů D3 z Tábora k Veselí, které jsou nyní ve výstavbě.

Práce na D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou by měly začít letos v srpnu, konec je naplánován na červenec 2015. Plán rovněž počítá s výstavbou velkého oboustranného odpočívadla. Dodavatel, případně společní dodavatelé, budou muset realizovat minimálně 55 procent objemu zakázky vlastními kapacitami, tedy nikoliv prostřednictvím subdodavatelů.  

ŘSD také připravuje zahájení generální opravy dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Úřad již vypsal tendry na modernizaci prvních pěti úseků v celkové délce 40 km v hodnotě 4,4 miliardy korun. Nedávno kvůli zpřesnění kvalifikačních předpokladů prodloužil termín pro podání nabídek o měsíc na 12. června. Oprava prvních pěti úseků D1 by mohla začít v září a hotová by měla být do konce roku 2013.