Rath: Peníze v krabici byly na volby, ČSSD to odmítá

Praha – Sociální demokraté vyloučili jakoukoliv souvislost kauzy Rath s financováním strany nebo její volební kampaně. Reagují tak na včerejší projev stíhaného poslance ve sněmovně, kde naznačil, že zmínky o penězích na volby jsou obsahem policejního spisu. Svou kauzu Rath označil za připravenou politickou likvidaci, přesto ho poslanci drtivou většinou hlasů zbavili imunity.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v Událostech, komentářích vyloučil jakoukoli vazbu na peníze, které nejsou vedené na transparentních účtech strany. „Já mohu říct, že pokud se objevily peníze u politika v celkem vysoké funkci, tak policie s pracovní hypotézou, že peníze mohou být určeny na volby, pracuje standardně. Za svou stranu mohu říci, že je vyloučená jakákoli vazba na naše financování,“ dodal.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek:

„Dneska jsme od Davida Ratha chtěli slyšet, jak se to stalo, že měl u sebe tu krabici se sedmi miliony. O tom jsme se toho dozvěděli ale zatraceně málo. Obávám se, že to hlavní, co měl dnes David Rath vysvětlit, k tomu nám moc neřekl.“

Podle poslance Jaroslava Škárky má Rath právo na spravedlivý proces. „Z vlastní zkušenosti nejsem přesvědčený, že v dnešní době je možné nepodlehnout politickým či mediálním tlakům,“ vyjádřil se. Podle něj se stal Rath obětí mediálních útoků. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ale v případu není jediná indicie, která by mohla hovořit o politickém procesu.

Rathův advokát byl překvapený, že ve sněmovně nedostal prostor. „Čekal jsem, že poslanci budou mít zájem o mé vystoupení ve sněmovně, o právní argumentaci. Z jejich rozhodnutí jsem pochopil, že je to spíše politické rozhodnutí, které učinili. Podle mě je zřejmé, že to řízení nebylo standardní, zákonné,“ podotkl advokát Adam Černý. Podle něj ale není vhodné, aby jeho právní argumenty zaznívaly v televizi, pokud nemohly zaznít ve sněmovně. „Myslím si, že nejhorší je být ve vazbě a cítit se nevinen. U Davida Ratha nejsou dány vazební důvody, a přesto je ve vazbě,“ dodal.

Události, komentáře (zdroj: ČT24)