Obrana pro Peake? ČSSD si rve hrůzou vlasy

Praha - Ani měsíc po krajských a senátních volbách neutuchají spekulace o možných změnách ve struktuře Nečasova kabinetu. S rezignací ministrů obrany Alexandra Vondry (ODS) a dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) se v kuloárech Malé Strany opětovně rozbíhají úvahy o možné ministerské rošádě, která počítá se sloučením dopravy s ministerstvem průmyslu a obchodu v jeden super-resort pod kuratelou ODS a přepuštěním obrany liberálním demokratům, konkrétně jejich předsedkyni Karolíně Peake. Tato možnost se ovšem příčí opozičním sociálním demokratům, kteří před ní hlasitě varují.

Informaci o vzniku super-ministerstva slučujícího agendy ekonomických ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu přineslo dnešní vydání deníku Právo. Podle něj by v čele tohoto vlivného a silného úřadu měl stanout čerstvý místopředseda občanských demokratů a stávající šéf MPO Martin Kuba. Ostatně on sám vznik super-úřadu připustil. „Je to jedna z variant, která vychází z návrhu NERV, kdybychom chtěli hledat úspory. V tuto chvíli ji ale není vhodné komentovat,“ cituje Kubu Právo. Ještě před necelými dvěma měsíci ovšem tentýž ministr považoval podobný plán za nerealizovatelný.

Sloučením dvou ekonomických ministerstev by výrazně vybujela síla jejich ministra. Každý z úřadů má totiž velmi nákladné rozpočty. Ministerstvo průmyslu a obchodu spolkne v letošním roce téměř 28 miliard, ministerstvo dopravy ještě o 11 miliard více. Spekuluje se o tom, že by se Kubovým náměstkem v čele super-úřadu mohl stát jeho stranický kolega Petr Bendl.

Výměnou za dopravu, kterou nyní drží LIDEM Karolíny Peake, by pak nejmenší vládní straně mělo připadnout čerstvě uvolněné ministerstvo obrany, v jehož čele až dosud stál občanský demokrat Alexandr Vondra.

  • Pavel Dobeš autor: TOMAS KRIST, zdroj: isifa/Lidové noviny
  • Alexandr Vondra autor: Šálek Václav, zdroj: ČTK

Proč je doprava atraktivní? Čekají ji tučnější časy

Cestu ke sloučení dopravy s MPO umožnila nedávná rezignace ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM), který odstoupil k počátku prosince kvůli vleklým potížím s centrálním registrem vozidel. Liberální demokraté ovšem zprvu možnost, že by o tento resort přišli, odmítali; mezi předsedkyní strany Peake a šéfem kabinetu Nečasem se dokonce strhla mediální přestřelka o možném obsazení tohoto postu. Premiér totiž jednoznačně odmítl nominanta LIDEM Roberta Vacka.

„Ministerstvo dopravy je považováno za velmi atraktivní ministerstvo, protože přes něj půjde velká část evropských fondů, a na rozdíl od předchozích let, kdy klesal jeho rozpočet, se příští rok o sedm miliard zvýší,“ vysvětluje komentátorka Lidových novin Lenka Zlámalová důvod, proč se LIDEM dopravy nechtěli vzdát.

S koncem Alexandra Vondry v čele ministerstva obrany se však otevírá cesta pro rošádu, o níž se spekulovalo již bezmála před měsícem a sice, že by silový resort připadl liberálním demokratům. Tuto variantu nevylučuje ani Peake: „Je to jedna z variant, která ve vzduchu po opuštění obrany ministrem Vondrou přirozeně je, nicméně těch alternativ je celá řada.“

Peake na obranu nepatří, volá ČSSD. Nekádruj, oponuje vicepremiérka

Možným kandidátem na ministra obrany byl podle informací Lenky Zlámalové Viktor Paggio, ten ovšem komplikovaný resort odmítl. Ve hře je proto i možnost, že by v čele obrany stanula sama Peake, ačkoli to ještě před čtrnácti dny v rozhovoru pro Aktuálně vyloučila s tím, že o tento úřad nestojí. „Můžu říct skoro s jistotou, že zrovna ministerstvo obrany bych asi odmítla,“ uvedla tehdy.

  • Karolína Peake zdroj: ČT24
  • Viktor Paggio autor: Lidové noviny, zdroj: ISIFA

Této varianty se ovšem hrozí opoziční sociální demokraté. „Je nemyslitelné, aby se někdo, kdo vzešel z problematické politické strany Věci veřejné a dnes je přeběhlíkem bez jakéhokoli mandátu od voličů, ocitnul v čele tak důležitého resortu, jako je ministerstvo obrany - a to už vůbec nemluvím o tom, že paní Peake se o tuto problematiku nikdy v minulosti nezajímala,“ varoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Peake se proti této interpretaci následně ohradila. „Vzhledem k tomu, že se ČSSD čím dál víc propojuje s komunisty, nepřekvapuje mně, že se Bohuslav Sobotka vžil do role kádrováka,“ konstatovala. „Každý máme své obavy, ty moje pramení z případného budoucího obsazení ministerstva financí Bohuslavem Sobotkou. Následky jeho minulé působnosti řešíme dodnes.“

Bohuslav Sobotka:

„Paní Peake není legitimní politička, je to přeběhlík, který byl korumpován tím, že získal funkci v Nečasově vládě.“

Aby toho nebylo málo: zemědělství za zdravotnictví

Výměnou obrany za dopravu ovšem uvažované změny nekončí; do rošády by měl vstoupit i třetí koaliční partner, Schwarzenbergova TOP 09, která by od občanských demokratů převzala ministerstvo zemědělství (dnes jej vede Petr Bendl). I zde se přitom v rámci úspor ve státním aparátu v minulosti uvažovalo o vzniku super-úřadu, kdy by došlo ke sloučení agend ministerstva zemědělství a ministerstva pro místní rozvoj.

Na oplátku by nejsilnější vládní strana získala od TOP 09 ministerstvo zdravotnictví. „Není tajemstvím, že po něm touží velká část ODS,“ dodává Zlámalová. Zdravotnictví by mohl řídit poslanec Boris Šťastný, kterého pro tuto funkci již před vznikem koaliční vlády v roce 2010 preferoval prezident Václav Klaus.