Správné nemusí být populární - a Česko si to uvědomilo, řekl Netanjahu

Praha - Česká republika si jako jedna z mála zemí při hlasování proti Palestině v OSN uvědomila, že to, co je správné, nemusí být populární, řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu v Praze. Netanjahu se v Česku zastavil cestou do Německa, aby zde poděkoval za české NE pro palestinskou žádost o zvýšení statusu v OSN na nečlenský pozorovatelský stát. Kvůli Netanjahuovi se v hlavním městě sešly skupiny podporující i odmítající českou zahraniční politiku na Blízkém východě.

„Historie bezpočetněkrát ukázala, že to, co je správné, nemusí být vždy populární,“ uvedl Netanjahu po jednání s Nečasem. Připomněl i zkušenosti Československa s předválečným vyjednáváním v Mnichově: „Vůdčí mocnosti světa přinutily tuto hrdou demokracii, aby obětovala svůj zájem. Mezinárodní společenství tehdy téměř jednomyslně tleskalo. Mělo se za to, že tento čin přinese mír. Místo toho ale nucené ústupky ze strany Československa vydláždily cestu k nejstrašnější válce dějin.“

Izrael proto podle něj neobětuje své životní zájmy jen proto, aby mu svět tleskal: „Izrael chce dosáhnout skutečného míru. A aby byl skutečný a trvalý, musí být dosažen vyjednáváním. Je to řešení dvou států pro dva národy,“ poznamenal izraelský premiér.

Benjamin Netanjahu:

„Děkuji za vaše přátelství, děkuji za vaši odvahu. Vím, že hlasováním proti jednostranné rezoluci se Česká republika postavila po bok Spojených států, Kanady a hrstky dalších zemí proti převládajícímu mezinárodnímu proudu. Ale historie nám zas a znovu ukazuje, že co je správné, není vždy to, co je populární. A jsou-li na světě lidé, kteří to dokážou ocenit, jsou to lidé vaší země.“

Nečas postoj ČR v OSN zdůvodnil tím, že nevěří, že uznání Palestiny přispěje k míru. „Hlasovali jsme proti návrhu, aby se Palestina stala nečlenským pozorovatelským státem OSN. Domníváme se, že tento jednostranný krok mírový proces na Blízkém východě nepodpoří, ale že se stane komplikací,“ prohlásil.

Petr Nečas:

„Řešení neleží v New Yorku ve Valném shromáždění OSN. Leží v Tel Avivu, Jeruzalému nebo Ramalláhu. Tam se má vyjednat budoucnost.“

Netanjahu na návštěvě ČR (brífink + komentář Marka Čejky) (zdroj: ČT24)

V Praze se sešli odpůrci i příznivci Izraele

Před Úřadem vlády se shromáždilo asi 80 lidí, aby vyjádřili Netanjahuovi podporu. Účastníci shromáždění na Netanjahua poklidně čekali na kraji ulice a mávali izraelskými vlajkami, někteří měli transparenty s nápisem Děkujeme, vydržte. Izraelský premiér přijel kolem 12:30 a společně s Nečasem se objevil v jednom z oken. Účastníkům shromáždění zamával a krátce je pozdravil.

Odpůrci Benjamina Netanjahua protestovali odpoledne na Staroměstském náměstí. Protestní akci organizuje Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, která vyjadřuje odpor proti návštěvě politika i krokům české vlády ohledně Izraele a Palestiny. Podle ní je česká zahraniční politika dlouhodobě jednostranná. Na demonstraci se nakonec sešla asi stovka lidí.

Po projevech odsuzujících politiku Izraele a podporu české vlády se demonstrující pod vlajkami Palestiny a s hesly jako „Česká vláda obchoduje s palestinským problémem“ vydali Karlovou ulicí směrem k Úřadu vlády. Cestou se od kolemjdoucích setkali s projevy sympatií i nesouhlasu. Na Klárově je zastavila policie, která je k sídlu kabinetu nepustila. Po několika projevech účastníci akce vyvěsili na zdi při hlavní ulici několik transparentů a pak se rozešli.

Netanjahu je více hlídaný než Clintonová

Netanjahu je jedním z nejpřísněji střežených politiků na světě a česká policie tomu přizpůsobuje i svá bezpečnostní opatření. Ta jsou mnohem přísnější než při nedávné návštěvě šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové. Pyrotechnici například zkontrolovali všechna auta zaparkovaná před letištěm. Návštěva, která potrvá asi čtyři hodiny, však nemá omezit pražskou dopravu.

Letadlo s izraelským premiérem přistálo na starém ruzyňském letišti krátce před 11. hodinou dopoledne, což bylo dřív, než se původně předpokládalo. Netanjahu následně poskytl rozhovor několika izraelským novinářům a odjel na Úřad vlády.

Česko bylo jediným evropským státem, který se postavil proti uznání Palestiny nečlenskou pozorovatelskou zemí. Proti bylo ještě dalších osm států včetně USA, většina ale byla pro, tudíž návrh prošel. Česká diplomacie uvedla, že uznání Palestiny pozorovatelskou zemí v OSN byl jednostranný krok, který může poškodit či ohrozit mírový proces vedoucí k existenci dvou nezávislých států. Toho podle Prahy může být dosaženo jen přímým jednáním.