Stanjura, Mlsna a Peake - jména ve hře o vládu

Praha – Do hry o vládní posty dnes vstoupilo jméno šéfa poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury. Na post ministra dopravy, který počátkem měsíce uvolnil Pavel Dobeš (LIDEM), ho navrhuje premiér Petr Nečas. Ministrem bez portfeje a šéfem legislativní rady vlády zřejmě bude Petr Mlsna, dosavadní náměstek vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM). Ta by podle dřívějších spekulací mohla zamířit na obranu uvolněnou občanskými demokraty. Ve vedení poslanců ODS Stanjuru zřejmě vystřídá dlouholetý poslanec Marek Benda.

Z dopoledního jednání grémia ODS vyplynulo, že strana má už o jménu nového ministra dopravy jasno, politici ale nikoho konkrétně nejmenovali. Jednání grémia proběhlo za zavřenými dveřmi bez přítomnosti médií.

Mlsna, kterého do vlády nominovala Peake, je podle svých slov ochoten nabídku - pokud mu bude učiněna - přijmout. Do kabinetu by ale vstoupil jako nestraník. „Nikdy jsem v žádné partaji nebyl a nestranictví je pro mne velmi ceněná kategorie,“ vyjádřil se. „Pokud to místo bude volné a budou probíhat volby, tak bych kandidoval,“ reagoval Benda.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík k tomu řekl, že personální obsazení vlády je v kompetenci premiéra a že TOP 09 jeho názor ctí. Podle opoziční ČSSD jsou změny v kabinetu jen splácením slibů, které Nečas dal, aby se udržel u moci. Ministry na návrh Nečase jmenuje prezident Václav Klaus; nové vedení poslaneckého klubu si musí poslanci potvrdit volbou. 

Zbyněk Stanjura se v komunální politice pohybuje víc než deset let. V letech 2002–2010 byl primátorem Opavy, dlouhodobě působil v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Do sněmovny se dostal ve volbách v roce 2010. Členem ODS je od roku 1991. 

Petr Mlsna vystudoval práva v Praze, vyučuje na Fakultě sociálních věd i Právnické fakultě UK, v letech 2003–2005 působil na Úřadu vlády. Nyní je vrchním ředitelem Sekce Legislativní rady vlády.

Marek Benda se prakticky celý svůj dospělý život pohybuje v politice. S dvouletou přestávkou působí ve sněmovně už od roku 1990. Je předsedou ústavně právního výboru. Právnické vzdělání získal na fakultě v Plzni.  

Spekulovalo se o Moosovi či Lukášovi

Nový šéf dopravy by měl resort připravit na plánované sloučení s ministerstvem průmyslu a obchodu Martina Kuby. „Nehodlám řídit dvě ministerstva najednou a být zodpovědný za věci, u kterých jsem neseděl. Musí být pověřen ministr dopravy, který bude ministerstvo řídit a společně se mnou připravovat to sloučení,“ uvedl už dříve Kuba.

Martin Kuba, ministr průmyslu a ochodu:

„Předpokládám, že pan premiér vybere takového člověka, u kterého si je vědom, že tento nepříliš obvyklý úkol v české kotlině, tedy jít na nějaké ministerstvo s tím, že ho sloučí a nebude si tam dělat svou vlastní politiku, bude vyžadovat velké manažerské nasazení.“

Dosud se spekulovalo, že by v čele dopravy mohl stanout bývalý děkan dopravní fakulty ČVUT Petru Moos. S druhou variantou, bývalým zlínským hejtmanem Liborem Lukášem příliš nesouhlasila koaliční TOP 09. „Nikoliv kvůli personě, to je skutečně věcí premiéra, nicméně z hlediska principu, vytahování neúspěšných regionálních politiků na celostátní úroveň zvláště s takto závažnými úkoly nepovažuji za příliš vhodné,“ uvedl Gazdík.

Výměnou za dopravu by mohla do čela obrany zamířit šéfka LIDEM Karolína Peake, sama uvedla, že její jmenování do čela silového resortu je už jen na Klausovi. „Dá se odhadnout podle programu pana premiéra po zbytek týdne, že by to mohlo být i zítra,“ řekla dnes novinářům. Klaus ji minulý týden označil za „dívenku“ a vyjádřil pochyby nad tím, zda ji vojáci přijmou. „S panem prezidentem jsem si neřekla nic. Teď už je to samozřejmě v první řadě na něm,“ uvedla ke svému pověření řízením obrany.