Hrozí Janouškovi vyšší trest?

Praha - Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) dnes rozhodlo o zpřísnění právní kvalifikace lobbistovi Romanu Janouškovi, který podle policie srazil svým vozem v opilosti ženu. Dosud byl stíhán za těžké ublížení na zdraví, kde je sazba od tří do deseti let. Žalobci zatím nechtějí přesnou kvalifikaci činu sdělit, Janoušek ani jeho advokát o změně dosud informováni nebyli.

Státní zástupkyně pro Prahu 4 Jitka Rybenská navrhla v prosinci Janouška stíhat ze závažnějšího přečinu, než je těžké ublížení na zdraví. Proto také spis předala nadřízeným žalobcům z MSZ. Ve hře může být i obvinění z pokusu o vraždu, kde se trestní sazba pohybuje od deseti do 18 let. 

Nehoda se stala loni v březnu v Praze 4. Podle policie Janoušek při jízdě nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu, který jel před ním. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel.

Policie lobbistu dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Janoušek sraženou ženu odškodnil, což může mít vliv i na výměru případného trestu u soudu. Přesnou částku však obě strany úzkostlivě tají. Podle dřívějších informací se jedná o trojnásobek bodového ohodnocení zranění, které vyčíslili lékaři.

Vydáno pod