Zeman by vládu s komunisty respektoval, Hašek ji odmítá

Praha – Nastupující prezident Miloš Zeman by v případě vítězství ČSSD ve sněmovních volbách respektoval její vládu s přímou účastí komunistické strany. Řekl v rozhovoru pro časopis Týden s tím, že ovšem nadále preferuje menšinový kabinet. Proti možnosti sestavit kabinet s komunisty se dnes naopak postavil místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek. Pro deník Mladá fronta DNES uvedl, že nechce, aby se k moci dostávali bývalí agenti StB, jako se to děje na úrovni krajů.

„Pokud výsledky voleb budou takové, že nebude jiné řešení, a bude si to (přímou účast KSČM ve vládě) přát vítězná strana, pak to budu respektovat,“ uvedl Zeman, který se funkce ujme 8. března.

Již dříve uvedl, že by se měly co nejdříve konat předčasné sněmovní volby. Dokonce připustil, že podle jednoho z možných výkladů ústavy může prezident bez jakýchkoli podmínek odvolat premiéra. „Nicméně současný vůdce opozice Bohuslav Sobotka (předseda ČSSD) v televizi prohlásil, že podle jeho výkladu ústavy prezident toto právo nemá. Já to respektuji, protože když si ani vůdce opozice nepřeje, aby vláda byla svržena a byly předčasné volby, pak prezident nemá moc silný základ pro to, aby mohl namísto svržené vlády jmenovat novou,“ prohlásil Zeman.

Ne problémům s StB - Hašek spolupráci s komunisty odmítá

Vládní koalici s KSČM naopak odmítá první místopředseda ČSSD Michal Hašek, rudo-oranžový kabinet označil za nepředstavitelné rozložení sil. Spolupráce na nejvyšší politické úrovni by podle něj kopírovala vývoj v krajích, kde se ČSSD s komunisty v řadě případů nakonec domluvila.

„Odmítám řešit skandály, že nějaký ministerský náměstek byl agentem StB. Nemůžeme dovést komunisty do Strakovy akademie hlavním ani bočním vchodem,“ prohlásil Hašek, a naznačil tak i odmítavý postoj k menšinové vládě ČSSD s tichou komunistickou podporou. Haškova jihomoravská ČSSD po podzimních volbách sice zvažovala spolupráci s komunisty, nakonec se přiklonila ke krajské koalici s lidovci.

Michal Hašek: "Miroslav Grebeníček se ve sněmovně otírá o Jana Palacha, Marta Semelová adoruje pohraničníky. Komunisté chodí dávat věnce na hrob Klementa Gottwalda. Pokud se komunisté jasně neoddělí od těchto věcí a v programu neopustí věci, jako je útok na soukromé vlastnictví, je pro mě nepředstavitelná vládní koalice s KSČM."

Odmítavý postoj ke KSČM Hašek zastával už koncem loňského roku; tehdy v rozhovoru pro Týden zdůraznil potřebu hledat koaliční potenciál u jiných stran, než je ta komunistická. „Sociální demokracie má za povinnost hledat i jiné alternativy než přímou spolupráci s KSČM. Jsem stoupencem levostředových řešení tak, jak s nimi mám zkušenost z Jihomoravského kraje. Lidovci by mohli být naším přirozeným partnerem,“ uvedl tehdy.

  • Michal Hašek autor: Tomáš Hájek, zdroj: ISIFA/LN
  • KSČM autor: Viktor Chlad, zdroj: isifa/Lidové noviny

Debatu o spolupráci s KSČM otevřely krajské volby

Vnitrostranická diskuse o spolupráci s komunisty nabyla na významu po krajských volbách, z nichž vzešla řada oranžovo-rudých koalic, a nyní zesiluje před březnovým stranickým sjezdem. Ten proběhne v půlce měsíce a ČSSD si na něm zvolí vedení, které ji povede do sněmovních voleb příští rok. Strana počítá s tím, že pro ni budou po osmileté vládě pravice vítězné, a za pravdu jí zatím dávají i průzkumy veřejného mínění. V nich sociální demokracie atakuje hranici 40 procent.

Právě po krajských volbách předseda ČSSD Bohuslav Sobotka avizoval, že se na ostravském sjezdu může debata o formách vládní spolupráce s KSČM otevřít. Straně ji přitom až dosud zakazuje tzv. bohumínské usnesení z počátku 90. let. „Sociální demokracie má ze spolupráce s komunisty zkušenost. Pokud jde o debatu o bohumínském usnesení, v tuto chvíli pro ni nemáme důvod. Na budoucím sjezdu v Ostravě budeme debatovat o variantě menšinové vlády sociální demokracie s KSČM,“ uvedl Sobotka loni v říjnu.

Ve čtrnáct dní starém rozhovoru pro ČTK ovšem revizi bohumínského usnesení odmítl. „Komunistickou stranu velmi často v personálních otázkách dohání její minulost,“ poznamenal předseda ČSSD. V krajích po volbách sociální demokracie levicovými koalicemi „respektovala přání voličů“, podle Sobotky ale nenastal čas usnesení bohumínského sjezdu upravovat.